CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, October 31, 2014

PANGKAL PARANG TUSUK KEPALA


KUANTAN - Seorang pemuda yang cedera selepas tertusuk pangkal parang di mukanya dilaporkan stabil selepas menjalani pembedahan kira-kira tiga jam untuk membuang senjata tersebut di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) di sini malam tadi.

Bapa lelaki tersebut, Mat Tohor Ahmad, 43, berkata, anaknya, Mohd. Ridhuan, 20, memasuki bilik bedah kira-kira pukul 10 malam sebelum keluar pukul 1 pagi.

“Alhamdulillah semuanya sudah selamat. Parang tersebut juga berjaya dibuang oleh dua orang pakar yang melakukan pembedahan,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Menurut Mat Tohor, anaknya kini telah dipindahkan ke wad biasa dan masih dalam pemantauan doktor.

“Dia dah separuh sedar masa saya lihat tadi. Cuma setakat ini dia tidak boleh bercakap kerana kesan bengkak akibat tusukan daripada pangkal parang tersebut,” katanya.
Kata Mat Tohor, doktor juga memberitahu kesan tusukan sepanjang tiga sentimeter itu tidak mengenai mata tetapi terkena sedikit di bahagian otak.

“Bagaimanapun doktor mengatakan walaupun terkena sedikit di bahagian otak, ia tidak membahayakan nyawa anak saya,” katanya. Dalam kejadian kira-kira pagi 8 pagi semalam, Mohd. Ridhuan yang bekerja sebagai pekerja am di Ladang Felcra Tembeling Tengah dekat Jerantut itu sedang menebas semak bersama beberapa rakan sekerjanya.

Bagaimanapun, ketika menebas, hulu parang seorang rakannya tiba-tiba tercabut menyebabkan bilahnya melayang mengenai pipi kiri mangsa sehingga menyebabkannya rebah.

Anak sulung daripada lima beradik itu terus diberikan rawatan kecemasan di Klinik Kesihatan Kuala Tahan sebelum dirujuk ke Hospital Jerantut dan dipindahkan ke Hospital Sultan Ahmad Shah (Hoshas), Temerloh dan seterusnya ke HTAA.

35 RUMAH ROSAK AKIBAT PUTING BELIUNG DI KOTA SETAR

ALOR SETAR: Sekurang-kurangnya 35 rumah di sekitar daerah Kota Setar, dekat sini rosak teruk selepas dilanda puting beliung kecil dikenali sebagai belalai air.

Dalam kejadian kira-kira jam 5 petang itu, antara rumah yang rosak dilanda belalai air berkenaan termasuklah di Kampung Batin, Taman Mergong Jaya Fasa 1, Kampung Sungai Baru dan Taman Inang.

Jurucakap Bomba dan Penyelamat Kota Setar berkata, pihaknya menerima panggilan pada jam 5 petang oleh orang ramai bagi memaklumkan mengenai kejadian itu.


Katanya, hasil pemeriksaan awal mendapati sebahagian rumah yang dilanda belalai air itu rosak teruk akibat dinding kediaman mereka diterbangkan angin dan ditimpa pokok tumbang.

Thursday, October 30, 2014

PERTANDINGAN MEMANCING PESISIR PANTAI SEMPENA KARNIVAL REKREASI PELANCONGAN WP LABUAN


* Sila klik gambar untuk lebey jelas

LELAKI DITIKAM DI SEBUAH RESTORAN API-API CENTRE




Seorang lelaki warga asing telah ditikam oleh individu yang tidak dikenali dalam kejadian di sebuah restoran di Api-Api Centre. Dalam kejadian 5.50 petang itu, mangsa yang berusia lingkungan 50-an cedera dibahagian belakang sebelum dihantar ke Hospital Queen Elizabeth untuk menerima rawatan. 

Mangsa yang sedang duduk seorang diri, dikatakan baru sahaja memesan air minuman dari restoran berkenaan. Sementara menunggu pesanan tiba, salah seorang pelayan terdengar bunyi kerusi jatuh sebelum meninjau ke arah ruang makan. Pelayan terkejut melihat mangsa yang terduduk di atas lantai dalam keadaan baju yang berlumuran darah di bahagian belakang badan. 

Timbalan Ketua Polis Kota Kinabalu Superintenden Mohd Azhar Hamin berkata, bertindak atas maklumat awam dan pengadu, kira-kira tiga jam kemudian pihaknya berjaya mengesan dan menahan seorang lelaki tempatan di perkarangan kawasan Warisan Square tidak jauh dari lokasi kejadian berlaku.

“Suspek yang berusia 47 tahun itu ditahan kerana dipercayai terlibat dalam kejadian ini.

“Hasil pemeriksaan lanjut, kita turut menemui sebilah gunting sepanjang enam inci yang difahamkan digunakan oleh suspek dalam insiden serangan berkenaan,” katanya di sini kelmarin.

Azhar berkata, berdasarkan maklumat awal, modus operandi suspek adalah melakukan serangan secara rawak tanpa mengenali mangsanya terlebih dahulu sebelum melarikan diri.

“Dengan tertangkapnya suspek, kita percaya telah menyelesaikan sekurang-kurangnya tiga kes membabitkan insiden sama iaitu di Sadong Jaya Sembulan, Pasaraya Sunny Tanjung Aru dan terbaru di Api-Api Centre,” katanya.

Menurut beliau, suspek kini ditahan reman bagi siasatan mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan atas kesalahan mendatangkan kecederaan.

INSIDEN TEMBAKAN DI PENAMPANG CETUS SPEKULASI


PENAMPANG – Penduduk di sekitar Penampang dekat sini gempar dengan satu kejadian tembakan melibatkan sekumpulan lelaki bersenjata dan pasukan keselamatan berhampiran sebuah pasar raya di Penampang dekat sini petang ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 4.15 petang itu, difahamkan kumpulan lelaki berkenaan keluar dari sebuah pacuan empat roda berwarna putih lalu berhenti di tengah-tengah lorong di sebuah blok bangunan di kawasan terbabit.

Kumpulan itu dipercayai cuba melakukan jenayah samun dan rompakan di salah sebuah premis berhampiran. Sumber memberitahu, sepasukan anggota polis yang berada di tempat kejadian bertindak melepaskan beberapa das tembakan menyebabkan dua penjenayah terbunuh di tempat kejadian.

Menurutnya, dua yang terbunuh dipercayai merupakan kumpulan pengganas Sulu berpangkat ‘panglima’. Pengamal media termasuk jurugambar yang berada di tempat kejadian bagaimanapun dihalang membuat liputan di lokasi kejadian sementara Ketua Polis Daerah Penampang, Deputi Supritendan Ratan Kumar Singh yang berada di lokasi enggan memberikan sebarang kenyataan.

Kalangan media yang berada di tempat kejadian juga menyaksikan polis telah menutup kawasan tersebut di samping dua ‘mayat' diusung ke dalam kenderaan polis.
Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman yang ditanya tentang kejadian itu menerusi WhatsApp juga ‘menutup mulut'.

Ketika ditanya sama ada kejadian itu sebagai latihan polis, beliau hanya menjawab:
“‘Exercise’ (latihan) ada juga, di samping operasi memburu penjenayah." Beliau turut menambah, pihak­nya akan menjelaskan tentang insiden itu dalam sidang akhbar di pejabatnya, esok.

Menerusi sidang akhbarnya iaitu beberapa jam sebelum kejadian tembakan itu berlaku, beliau ada memaklumkan polis kini sedang melakukan latihan mengekang penceroboh, penyeludupan dan penculikan menerusi Op Gempar.

KARNIVAL MEMANCING KOLAM KISAGING KENINGAU


* Sila klik gambar untuk lebey jelas

Wednesday, October 29, 2014

PEMILIK LAMAN WEB TURUT DIKENAKAN GST

Pemilik laman web tidak terkecuali dari dikenakan GST bermula 1 April 2015 setelah pelaksanaan GST yang akan berkuatkuasan pada awal April tahun hadapan. Hampir keseluruhan pemilik website yang menjana kewangan tidak terkecuali untuk membayar cukai GST ini. Bagi website yang tidak menjana pendapatan atau peribadi tidak akan dikenakan GST. 

Seperti yang kita semua sedia maklum, pelaksanaan GST yang akan menggantikan sistem cukai sedia ada iaitu SST berkonsepkan menyeluruh dan adil yang mana semua perkhidmatan atau perniagaan secara online mahupun offline wajib membayar cukai tersebut. 

Tuesday, October 28, 2014

KEPALA BUDAK TERSEPIT DI KATIL


MELAKA : Malang bagi seorang kanak-kanak lelaki empat tahun apabila kepalanya tersepit di antara besi katil dua tingkat di rumahnya di Lorong Solok Tambak, Balai Panjang, di Melaka, petang semalam.

Dalam kejadian jam 2.55 petang itu, Muhammad Amirul Syahir Amir Hamzah bersama abangnya, Muhammad Amirul Syafiq, 6, sedang leka meniti besi katil sebelum badannya terjerlus.

Ibu mangsa, Rafidah Anuar, 33, berkata, dia yang berada di dapur menyedari insiden itu selepas mendengar Muhammad Amirul Syahir menjerit memanggilnya.

Saya terdengar suara saya memanggil mama diiringi rengekan kesakitan menyebabkan saya segera ke bilik dan mendapati kepalanya tersepit di antara dua besi katil dalam keadaan berdiri. Saya cuba meregangkan besi itu, namun gagal sebelum menghubungi pihak bomba meminta bantuan,” katanya dipetik laporan myMetro.

Rafidah berkata, dia tidak menyangka mangsa bersama abangnya bermain di bilik kerana sebelum itu mereka menonton televisyen.

“Saya membuang tilam atas katil itu lima bulan lalu dan sejak itu, anak tidak pernah bermain kerana saya melarang mereka memanjat katil berkenaan,” katanya.

Sementara itu, Komander Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Jalan Kubu Pegawai Bomba Kanan II Ibrahim Salleh berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan jam 3 petang dan bergegas ke lokasi. Menurutnya, sebaik tiba kanak-kanak itu berada dalam keadaan panik dan menangis, namun berjaya diselamatkan kurang 10 minit selepas besi katil itu dipotong.

Monday, October 27, 2014

PESTA JAGUNG KOTA MARUDU 2014


Pesta Jagung akan diadakan pada 8 hingga 9 November 2014 bertempat di Padang Pekan Kota Marudu. Pesta ini merupakan anjuran Pejabat Daerah Kota Marudu. Seperti yang kita maklum, jagung merupakan sumber yang paling penting bagi penduduk yang tinggal di Kota Marudu untuk menjana pendapatan. Selama puluhan tahun acara ini diadakan, itu menandakan pentingnya Pesta Jagung kepada rakyat Kota Marudu. Adanya pesta ini juga, secara tidak langsung telah menarik pelancong tempatan mahupun luar untuk berkunjung ke pesta ini yang bakal diadakan tidak lama lagi. 

Antara acara yang dpertandingkan adalah seperti Pertandingan Ratu Cantik Pesta Jagung, Pertandingan Makan Jagung, Sukan Rakyat, Pertandingan Kicauan Burung Murai Batu, Pertandingan Mewarna Kanak-Kanak dan pelbagai lagi acara yang menarik telah disusun untuk anda yang datang ke pesta ini. Kehadiran anda amatlah dialu-alukan untuk memeriahkan lagi pesta kali ini.

Sunday, October 26, 2014

LABUAN REMEMBRANCE DAY 2014


Orang ramai dialu-alukan hadir ke Majlis Remembrance Day pada 9 November 2014, jam 8.30 pagi bertempat di World War II Memorial, Labuan. Berikut adalah sedikit penjelasan mengenai majlis ini. 

Tugu Peringatan Perang Dunia Kedua yang terletak di Jalan Tanjung Batu. Taman memorial yang dilandskap dengan indah ini adalah tempat pengebumian 3,908 pahlawan-pahlawan perang yang tersungkur semasa pertempuran atau penawanan di Borneo semasa Perang Dunia Kedua. Kebanyakan daripada mereka adalah warga Australia dan Britain dengan sebahagian dari Punjab Signal Corp, New Zealand, dan beberapa orang tempatan.

Pada Februari 1945, pihak Jepun yang telah menangkap kawasan pihak Bersekutu di kawasan Sandakan, mula memaksa banduan-banduan untuk berkawad ke Ranau – ia kemudiannya dikenali sebagai ‘Kawad Kematian Ranau' (Ranau Death March). Beratus-ratus banduan kehilangan nyawa semasa berkawad dan mereka yang tertinggal serta kem tawanan perang Sandakan telah dikebumikan di Kubur Perang Labuan.

Pada 10 Jun 1945, askar-askar Bersekutu mendarat di Brown Beach, Tanjung Purun bagi memulakan pembebasan Borneo daripada pihak Jepun. Sebelum ini, bandar Labuan telah dibom teruk untuk menghalau pihak musuh. Kebanyakan daripada bangunan-bangunan di situ termusnah. Pergaduhan juga berlangsung di sebuah tempat yang dikenali sebagai ‘the pocket'.

Jenazah askar-askar Bersekutu dikumpul dari seluruh Borden untuk dikebumikan di taman peringatan. Berbaris penanda putih menandakan kubur-kubur tersebut. Pelawat-pelawat dapat merujuk kepada panel-panel pada barisan di mana nama askar yang dikebumikan disini akan tertera. Berbagai-bagai mesej diukir pada penanda kubur askar-askar dengan sebilangannya tertera ‘dikenal oleh Tuhan'.

Tugu Peringatan Perang Dunia Kedua kerap dikunjungi oleh veteran-veteran perang, khususnya dari Australia yang telah meletak Labuan sebagai destinasi penting dalam perjalanan mereka. Pada setiap Ahad pertama pada bulan November setiap tahun, satu perkhidmatan bagi menandakan Hari Peringatan diadakan di sini dan dihadiri oleh orang tempatan dan pelawat-pelawat asing. World War Memories telah dibina dan dikekalkan oleh Komanwel War Graves Commission. Halaman rumput adalah disimpan dengan cantik supaya pelawat-pelawat dapat menghargai keamanan dan ketenangan bagi tempat mereka mencari pemahaman mengenai perang, kematian dan kehilangan.

SYED AZMI, PENGANJUR PROGRAM 'I WANT TO TOUCH A DOG' MOHON MAAF



Setelah kontroversi hangat meletus sejak program I Want To Touch A Dog di Central Park, One Utama dekat Petaling Jaya, pada Ahad 19 Oktober , penganjurkannya Syed Azmi Alhabshi tampil adakan sidang akhbar pagi Sabtu memohon maaf kerana menyinggung perasaan banyak pihak.

Dalam sidang akhbar yang dihadiri ramai wartawan dan jurugambar itu dia mengakui program dimana anak-anak muda digalak menyentuh anjing itu ada banyak kelemahan.
Bagaimanapun dakwa Syed Azmi program itu tidak berniat untuk galak faham liberal sebaliknya cuma untuk tujuan pendidikan.

Dia enggan jawab sebarang soalan waratwan dan cabut sejurus selesai membaca kenyataan media kepada mereka. Peguamnya,Syahredzan Johan kata dia bimbang sejak program itu ada terima beberapa ugutan bunuh.

Dalam kenyataan yang dibacakan itu,Syed Azmi berkata pogram ini adalah proses pembelajaran untuk menghormati haiwan itu supaya tidak dipandang hina atau didera oleh masyarakat kita.

“Terus terang dengan hati ikhas, niat saya menganjurkan program itu adalah kerana Allah SWT dan bukan untuk memesongkan akidah, menukar hukum hakam agama atau mempersendakan ulama atau mengalakkan liberalisme,” katanya.

Sejak penganjuran program itu dan penyebaran gambar-gambar sebilangan anak muda membelai dna menyentuh anjing ramai pihak telah mengecam dan mempertikai tindak tanduk ini.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) kata ia akan menjalankan siasatan terperinci berhubung penganjuran acara 'I Want to Touch a Dog' . Ketua Pengarah Jakim Datuk Othman Mustapha berkata program itu tidak sepatutnya berlaku dan pihaknya kesal dengan sikap tidak bertanggungjawab pihak penganjur yang tidak prihatin dengan sensitiviti umat Islam di negara ini.

Katanya, Islam di Malaysia yang berpegang teguh kepada Mazhab Syafie sudah jelas memperincikan bahawa anjing dan babi itu tergolong dalam najis mughallazah (berat).

Saturday, October 25, 2014

SALAM MAAL HIJRAH 1436H/2014M


Hello guyz..

Assalamualaikum kepada korank pembaca blog ni. Alhamdullillah, sedar tak sedar kita telahpon masuk ke tahun baharu bagi kalendar Islam 1436H. "Hijrah". Ada yang faham konteks perkataan ini sebagai berpindah / perpindahan. Ada juga yang tertanya mengapa harus berhijrah? Senyum jer bila orang persoalkan begini. Sebenarnya, hijrah ni bukan bermaksud kita kena pindah ke tempat laen. Hijrah ni lebey kepada kelahiran semula diri kita untuk menjadi yang lebey baek dari tahun-tahun sebelumnya. Seperti lampiran d atas tu. Dari yang negatif kita tukar kepada positif. Tiada istilah terlewat untuk melakukan perubahan dalam hidup kita. Apapon, tema tahun ini Perpaduan Nadi Transformasi Negara. Selamat bercuti untuk korank suma. I nak berkongsi cerita mengenai sejarah Maal Hijrah ni. Baca tau.. 





Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram Ini adalah suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana ia menandakan dua peristiwa penting berlaku dalam sejarah Islam. Pertama, memperingati penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Mekkah ke Madinah pada tahun 622 masihi, dan kedua, ia merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram merupakan hari cuti umum di Malaysia dan merupakan permulaan tahun hijrah bagi umat Islam.

KISAH HIJRAH

RASULULLAH (SAW) berusia 40 tahun apabila malaikat Jibrail (as) melawat baginda ketika baginda sedang berkhalwat di Gua Hira. Jibrail memberitahu Nabi Muhammad, baginda diangkat oleh Allah SWT sebagai rasul untuk seluruh umat manusia. Pada peringkat awal, Rasulullah hanya memperkenalkan Islam kepada sahabat terdekat dan ahli keluarga baginda. Apabila baginda menerima perintah daripada Allah SWT supaya berdakwah secara terbuka, baginda segera akur.

Baginda mengumpul beberapa pengikut di Makkah. Begitupun, kumpulan kecil Muslim itu terdedah kepada maut berikutan ancaman daripada kaum kafir, terutama bangsa Quraish, yang menyeksa mereka dengan teruk. Bagi mengelakkan ancaman itu, Rasulullah SAW mengarahkan pengikutnya supaya keluar dari Makkah secara senyap-senyap ke Madinah (ketika itu dikenali sebagai Yathrib). Mereka meninggalkan keluarga yang kafir dan harta benda dan disambut dengan mesra oleh penduduk Madinah. Satu hari pada tahun 622M, iaitu kira-kira 12 tahun selepas berdakwah di Makkah, Rasulullah SAW diberitahu kaum kafirun Makkah merancang membunuh baginda untuk memusnahkan Islam.

Rasulullah menunggu perintah daripada Allah SWT. Malaikat Jibrail (as) menemui baginda untuk memberitahunya Allah SWT mengarahkan baginda supaya meninggalkan Madinah pada waktu malam. Berikutan itu, baginda menemui sahabat baiknya Abu Bakar as-Siddiq (ra) dan memintanya supaya menemani baginda dalam perjalanan itu.

Rasulullah juga memberitahu rancangan baginda kepada Ali bin Abi Talib (ra). Baginda memberitahunya: “Saya akan berhijrah tetapi anda perlu mengambil tempat saya di rumah.” Ali (ra) tanpa banyak soal menuruti permintaan Rasulullah (SAW) walaupun menyedari bahaya bakal dihadapinya. Malam itu, sekumpulan Quraish mengepung rumah Rasulullah (SAW). Mengintai melalui lubang di pintu, mereka nampak seseorang sedang tidur di atas katil Rasulullah (SAW). Mereka begitu yakin Rasulullah tidak dapat melepaskan diri dan mereka pasti dapat membunuh baginda. Apabila fajar menjelang, mereka terperanjat melihat Ali (as) dan bukannya Rasulullah (SAW) bangun dari katil itu. Mereka terpinga-pinga memikirkan bila Rasulullah (SAW) keluar dari rumah itu. Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr (as) keluar dari Makkah pada malam itu juga. Tiada siapa mengetahui arah tujuan mereka dan tiada siapa tahu tempat persembunyian mereka kecuali Abdullah dan anak-anak Abu Bakr, Aishah dan Asma, serta orang gaji mereka, Abdullah.

Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr bersembunyi dalam sebuah gua di Gunung Thaur. Selama tiga hari mereka berada dalam gua itu. Apabila kaum Quraish menghampiri gua itu untuk mencari Rasulullah (SAW) tetapi mereka tidak memasukinya. Mereka yakin Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr (as) tidak berada di dalam kerana mulut gua itu dilitupi oleh benang sarang labah-labah dan sepasang burung merpati.

Allah SWT membantu dua insan ini, melindungi mereka daripada bahaya. Kumpulan Quraish kemudian meninggalkan gua itu dan bersetuju untuk pulang ke Makkah. Yakin musuh sudah beredar, Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr (as) meneruskan perjalanan dengan menaiki unta dibawa oleh orang gaji mereka, Abdullah.

Ketiga-tiga mereka menggunakan laluan tidak diketahui ramai untuk ke Madinah bagi mengelakkan kumpulan pemburu Quraish. Mereka meredah gunung, bukit dan gurun di bawah perit matahari tetapi mereka tidak pernah berputus asa. Mereka meletakkan segala kepercayaan kepada Allah SWT. Sementara itu, kaum Quraish di Makkah semakin marah dengan kehilangan Rasulullah (SAW). Mereka menawarkan hadih kepada sesiapa yang dapat menangkap Rasulullah (SAW). Ramai yang mencuba nasib tetapi semuanya gagal. Akhirnya dengan perlindungan Allah SWT, Rasulullah (SAW) dan sahabatnya tiba perkampungan kaum Bani Sabin yang menyambut mereka dengan gembira. Setelah sekian lama, Rasulullah (SAW) dan sahabatnya akhir merasakan kehadiran harapan untuk masa depan. Ketika Rasulullah (SAW) dan sahabatnya dalam perjalanan, penduduk Islam yang sudah berpindah ke Madinah sebelum ini mendengar berita mengenai kedatangan pemimpin mereka itu.

Malah penduduk Madinah yang baru memeluk Islam juga gembira dapat bertemu Rasulullah (SAW). Jelaslah, sebelum tibanya Rasulullah di Madinah, Islam semakin kukuh di tempat baru itu, sesuatu yang tidak berlaku ketika berada di Makkah. Maka pada hari Isnin 8 Rabiulawal bersamaan 20 September 622M, Rasulullah (SAW) akhirnya tiba di Quba, sempadan Madinah dan benar-benar masuk ke Kota Madinah pada 12 Rabiulawal, hari Jumaat dan mendirikan solat Jumaat yang pertama di Kampung Bani Amar. Kaum Muslimin semua keluar untuk menyambut baginda. Bertitik tolak dari itu, Rasulullah (SAW) mula membina sebuah negara Islam yang megah. Baginda memupukkan persaudaraan di kalangan umat Muslim dan menyeru mereka supaya menegakkan yang hak dan mengikut segala perintah Allah SWT.

Kesan daripada penghijrahan Rasulullah (SAW) dari Makkah ke Madinah adalah satu catatan penting sehingga umat Islam menjadikan tahun peristiwa bersejarah ini sebagai tahun permulaan kalendar Islam.

PERISTIWA PENTING DALAM MUHARAM
1. 1 Muharam – Khalifah Umar Al-Khattab menetapkan adalah hari pertama bagi setiap tahun baru Islam (Kalendar Hijriah).

2. 10 Muharam – Dinamakan juga hari ‘Asyura’. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.

Pada 10 Muharam juga telah berlaku:
1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah.

2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.

3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.

4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.

5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.

6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.

7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.

8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.

9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.

10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.

11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.

12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.

13. Hari pertama Allah menciptakan alam.

14. Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.

15. Hari pertama Allah menurunkan hujan.

16. Allah menjadikan ‘Arasy.

17. Allah menjadikan Luh Mahfuz.

18. Allah menjadikan alam.

19. Allah menjadikan Malaikat Jibril.

20. Nabi Isa diangkat ke langit.

MINI GAME SIRI-3 KOLAM D'LEMBAH HIJAU, KG SINULIHAN SOOK


* Sila klik gambar untuk lebey jelas

ARTS FESTIVAL 2014



Hello guyz..

Arts Festival akan dilangsungkan pada 8 hingga 9 November ini di Kompleks Sukan Laut Antarabangsa Labuan, Jalan Tanjung Purun. Festival ini merupakan anjuran Pejabat Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan WP Labuan. Pelbagai aktiviti menarik telah pun disusun. Antaranya, Photography Talks, Graffiti Arts Show, Flower Arrangement Demo, Weaving Technique Demo dan sebagainya. Mari beramai-ramai memeriahkan festival ini. Jumpa disana..

Friday, October 24, 2014

ISU VIDEO SKANDAL 'USTAZ AZHAR IDRUS'


Sejak dari semalam, kita digemparkan dengan penyebaran video skandal yang kononnya mengaitkan seorang pendakwah tempatan yang terkenal iaitu Ustaz Azhar Idrus atau UAI. Keratan gambar dan video terlibat melihatkan seorang lelaki yang mirip Ustaz Azhar bersama seorang wanita.

Bagaimanapun, pembantu UAI, Zulkifli Wahab sudah tampil untuk memberi keterangan mengenai perkara terbabit. Menurut Zulkifli, video terbabit adalah usaha terancang dari pihak tertentu untuk menjatuhkan golongan ulama selain cuba untuk menggagalkan usaha penyebaran dakwah di dalam kalangan umat Islam di negara ini.

Menerusi Harian Metro, berikut adalah kenyataan dari Zulkifli mengenai perkara ini :

"Bukan... jangan percaya.. itu adalah usaha terancang pihak tertentu untuk menjatuhkan bukan saja UAI tetapi juga golongan ulama di negara ini.

“Kebelakangan ini seperti sudah wujud trend untuk menjatuhkan golongan ustaz dan ulama ini.

"Ini kerana pihak yang berkenaan seperti tidak senang duduk apabila melihat masyarakat Islam di Malaysia sekarang semakin suka dan rajin ke majlis ilmu hingga program ceramah agama dan dakwah sudah menjadi fenomena sekarang.

"Justeru, pihak tertentu sengaja merancang usaha kotor ini untuk menjatuhkan ulama dan memesongkan akidah umat Islam di negara ini.

"Ia termasuklah program 'I Want To Touch A Dog' di ibu kota baru-baru ini.

“Mereka akan buat apa saja untuk merosakkan umat Islam," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Menurut Zulkifli juga, UAI tidak langsung terjejas dengan penyebaran video itu dan masih lagi akan meneruskan program ceramahnya seperti biasa.

KONSERT AMAL LAGENDA ROCK



Kepada anda peminat setia rock, Labuan bakal digegarkan dengan Konsert Amal Legenda Rock yang dianjurkan oleh Labuan FM pada ketetapan seperti berikut :

Lokasi : Dewan Konvensyen Ujana Kewangan Labuan
Masa : 8.00 hingga 11.00 malam

Labuan FM akan membawakan 8 orang vokalis Rock terkenal tanah air yang akan menghiburkan anda di WP Labuan pada November ini. Antaranya ialah Asheed Def Gab C, Poey Stings, Nadia Ali, Izam EYE, Jatt Black Dog Bone, Joey BPR, Tia Jinbara dan Baggio Damasutra. 

Dapatkan tiket masuk di kaunter yang akan dibuka bertempat di ruang legar Ujana Kewangan Labuan pukul 10 pagi - 5 petang, Sabtu, 25 Oktober 2014. Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut boleh berhubung terus dengan penerbit di talian 087 424218 / 424215 pada waktu pejabat. (Isnin - Jumaat / 8 pagi - 5 petang). 

Jom beramai-ramai memeriahkan lagi konsert ini. Owh Yeah!

Thursday, October 23, 2014

FESTIVAL GONG BANTU PROMOSI DAERAH KECIL MATUNGGONG


Usaha mempromosi daerah kecil Matunggong sebagai salah satu destinasi pelancongan menarik untuk dilawati pelancong dalam dan luar negara menjadi lebih mudah, hasil penganjuran Festival Gong Matunggong.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Seri Panglima Masidi Manjun menyatakan demikian ketika berucap merasmikan Festival Gong Matunggong kali ke-13, 2014 di Dewan Terbuka Pekan Baru  Matunggong.

Menurutnya, sejarah dan proses pembuatan alat muzik tradisi gong yang cukup terkenal dalam kalangan masyarakat Kadazan Dusun  dan Murut juga dapat diketengahkan melalui festival tersebut.

Festival Gong yang bertemakan “Gong Pencetus Transformasi Budaya 1 Malaysia” itu juga mampu menjadi wadah pemupukan semangat perpaduan dalam kalangan masyarakat pelbagai kaum di daerah berkenaan.

Datuk Masidi juga mahu pihak pejabat daerah kecil Matunggong supaya mengemukakan kertas cadangan pewujudan muzium warisan Matunggong dan pembinaan pusat informasi Matunggong kepada Kementeriaannya secepat mungkin.

Dalam majlis itu, beiau turut meluluskan peruntukan 10- ribu ringgit bagi pelaksanaan program-program kebudayaan di daerah berkenaan.

SANTAI JORAN KOLAM TOK ABAH (MAPUA)


* Sila klik gambar untuk lebey jelas

Wednesday, October 22, 2014

PERTANDINGAN MEMANCING KOLAM LEMBAH PERMAI ULU KG KENINGAU


* Sila klik gambar untuk lebey jelas

SELAMAT HARI DEEPAVALI



Hello guyz..

Selamat Hari Deepavali kepada rakan-rakan yang beragama Hindu. I pasti ramai yang mengambil kesempatan bercuti pada waktu cuti umum ini untuk balik kampung atau melaksanakan program-program yang telah dsusun dan tidak kurang juga ada yang bekerja pada ketika ini. Yer la kan, tak dapat cuti. It's wokey. Baek, bercerita mengenai perayaan Deepavali ini.. tidak kurang juga meriahnya seperti perayaan Aidil Fitri dan Tahun Baru Cina. Kalau orang Melayu menyambut Aidil Fitri dengan pelita yang dipasang sekeliling rumah, masyarakat Cina dengan tanglungnya dan masyarakat India pula dengan Kolam yang diukir indah di hadapan rumah.

Mungkin ada yang tertanya-tanya, Kolam apa ya? Yang tahu tu, mungkin bley agak apa bendanya. Bagi yang tidak tahu, I nak berkongsi cerita mengenainya. Jika melihat persediaan menyambut perayaan Deepavali dan cara untuk membuat seni India iaitu Kolam yang mana merupakan hiasan yang diletakkan di atas lantai di hadapan rumah. Kebiasaannya sehari sebelum hari sambutan, ahli keluarga akan menyediakan bahan-bahan seperti beras berwarna-warni yang akan digunakan untuk membuat Kolam tersebut. Contoh macam gambar dbawah ni la kan.. warna warni bak pelangi hihi..


Kolam seni yang indah ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu versi tradisional yang menggunakan beras putih semata-mata dan juga versi ranggoli yang menggunakan pelbagai bahan seperti kekacang, beras, dan banyak lagi. Semua bahan-bahan ini perlulah boleh dimakan oleh serangga seperti semut. Tujuan asal Kolam ini dibina adalah untuk memberi derma dalam bentuk makanan bukan sahaja kepada manusia tetapi kepada serangga-serangga atau haiwan sekitar. 

Proses penyediaan Kolam ini dimulakan dengan membuat lakaran di atas lantai mengikut rekaan yang telah dirancang dengan lebih awal. Kemudian setiap bentuk lakaran akan disusun dengan beras atau bahan-bahan berwarna yang telah disediakan lebih awal. Proses ini kebiasaannya dilakukan bersama-sama ahli keluarga termasuk kanak-kanak kecil yang pastinya berminat dengan pelbagai warna yang tersedia. Ia umpama pertandingan mewarna yang biasa dilakukan menggunakan kertas dan pensil warna, tetapi ini menggunakan beras dan bahan-bahan berwarna.

Kolam ini biasanya akan dibiarkan sepanjang tempoh perayaan diraikan. Ia merupakan sejenis seni hiasan India yang telah wujud sejak sekian lama. Sehingga hari ini, Kolam ini telah menjadi bukan sekadar perhiasan india tetapi ianya juga telah menjadi hiasan untuk acara keraian yang lain.



Sudah menjadi tradisi turun temurun di mana pada pagi Deepavali sebelum terbit matahari, mandian minyak akan disediakan untuk seluruh ahli keluarga mereka. Mandian minyak ini menggunakan minyak linseed. Tujuan ianya dibuat adalah untuk tujuan kesihatan di mana semasa minyak ini disapu, urutan pada anggota badan akan membantu mengurangkan suhu badan. Selain itu, sentuhan antara ibu bapa dan anak-anak akan mengeratkan perhubungan kekeluargaan antara mereka. Kebiasannya mandian minyak ini diadakan setiap bulan, namun disebabkan budaya sudah berubah, aktiviti ini hanya dilakukan setahun sekali pada hari Deepavali.


Bagi kaum India pada perayaan Deepavali hanya makanan vegetarian atau makanan berasaskan tumbuhan yang akan dihidangkan. Pasti ramai yang tahu tradisi makanan vegetarian ini. Proses penyediaan makanan untuk jamuan meraikan perayaan Deepavali ini melibatkan banyak rempah ratus yang biasanya disediakan khusus untuk perayaan ini. Kuih-muih atau biskut manis juga disediakan sebagai lambang kehidupan yang bagus dan baik semasa perayaan ini. Kemanisan yang berkait rapat dengan kehidupan yang bahagia. 

LAMANYA JEJARI INI TIDAK MENARI DI PAPAN KEKUNCI


Hello guyz..

Harini barula ada kesempatan untuk mengemaskini blog yang sekian lama terbiar. Sejak bulan September dah terhenti aktiviti perkongsiaan info-info menarik/semasa bersama korank suma. Bz manjang, memang sibuk yang amat. Rasanya masa sekarang ni pon macam x cukup. Kalau dapat dtambah dari 24 jam ke 30 jam kan bagus hihi.. Tapi tu laa, usia makin meningkat ni kesihatan pon terpaksa la kena jaga kan, tidur kena cukup, senaman perlu buat.. tu laa rutin kehidupan selain bekerja seawal pagi..




Ramai juga yang tertanya napa dah x on air? Ni laa masalah negara neh, SAM x dapat run lagu. Lappy Vaio ni minta puji sket. Rindu pla nak on air.. dah lama lagu Gummy Bear x ke udara kan? hihi.. Sebenarnya, I masih dalam peringkat untuk back up semua dokumen dalam lappy neh. So bila dah ok nanti, baru la lappy ni dformat semula dan install balik SAM. 





Apapon, cuaca sekarang ni x menentu. Jadi, sentiasa bersedia apa jua kemungkinan yang berlaku dtempat korank ya. Sediakan payung, raincoat, sampan atau apa-apa yang patut la kan? Dokumen-dokumen penting simpan dtempat yang selamat. Orait, jaga diri ya, sium dulu muuaahh!!! 

Tuesday, October 21, 2014

SANTAI RIADAH BERSAMA SAHABAT DAN KELUARGA GABUNGAN PEMANCING SELURUH SABAH


* Sila klik gambar untuk lebey jelas

TAPISAN LEBIH KETAT BELI UBAT ATAS TALIAN



Putrajaya: Kementerian Kesihatan akan membuat tapisan lebih ketat terhadap ubat-ubatan dari luar negara yang dibeli secara atas talian dalam kuantiti kecil atau di bawah nilai RM500.

Menterinya, Datuk Seri S Subramaniam, berkata langkah itu bertujuan mengekang penjualan ubat yang dilarang terutama steroid yang semakin berleluasa dan mudah didapati di laman sosial.

Katanya, ketika ini, Biro Pengawalan Farmaseutikal dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia sedang bekerjasama mengenal pasti kaedah sesuai bagi melaksanakan pemeriksaan dan tapisan terutama membabitkan pembelian ubatan dalam kuantiti kecil.


Monday, October 20, 2014

DUA MAUT NAHAS MOTORSIKAL BERKUASA TINGGI DI LEBUHRAYA KARAK





KUALA LUMPUR: Dua peserta konvoi motosikal berkuasa tinggi dari Bukit Lintang, Melaka Tengah maut manakala dua lagi rakan mereka parah selepas terlibat dalam kemalangan membabitkan tiga kereta di KM26.4 Lebuhraya Karak dekat sini, Ahad.

Ketua Polis Daerah Gombak ACP Ali Ahmad berkata kemalangan itu berlaku pada 11.24 pagi ketika kesemua mangsa bersama kumpulan konvoi mereka dalam perjalanan pulang ke Shah Alam selepas bersarapan pagi di Kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Lentang.

"Hasil siasatan awal mendapati sebuah lori kosong berada dalam keadaan melintang di atas laluan lebih raya itu hingga mengakibatkan kesesakan lalu lintas.

"Kumpulan konvoi itu dipercayai cuba mengelak kesesakan dengan mencelah antara kenderaan namun atas faktor kecerunan kawasan itu dan saiz motosikal, mereka tergesel sesama sendiri lalu menyebabkan motosikal mereka terbabas dan terbakar," katanya kepada Bernama di sini, Ahad.

Beliau berkata pada mulanya tiga motosikal terlibat dalam kemalangan itu, yang mengakibatkan dua penunggangnya tercampak daripada motosikal masing-masing manakala seorang lagi rentung dijilat api setelah motosikalnya terbakar.

Namun, selang beberapa saat kemudian, seorang lagi penunggang motosikal turut bergesel dengan dua buah kereta dan mengakibatkan mangsa tercampak ke bawah sebuah kereta yang memandu di lorong laju.

Penunggang itu maut di tempat kejadian.

Ali berkata mangsa yang meninggal dunia dikenali sebagai Zali Khalid, 32, dan Md Nizam Hanapiah, 47.

Beliau berkata mayat mereka dibawa ke Hospital Selayang di sini untuk bedah siasat manakala dua penunggang yang parah turut dirawat di hospital itu.

Bernama difahamkan kesemua mangsa adalah antara 100 peserta konvoi sebuah kelab motosikal di Melaka Tengah.

Sebelum ini, Penolong Kanan Penguasa Bomba Ahmad Aidil Ab Majid berkata pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian itu pada 11.22 pagi dan tiba di lokasi berkenaan lima minit kemudian. 

Beliau berkata seramai tujuh anggota dari balai bomba Selayang diarah ke tempat kejadian. 

Sunday, October 19, 2014

REMAJA NYARIS MAUT DIBELASAH LIMA LELAKI





KENINGAU: Seorang remaja lelaki tempatan nyaris maut selepas dibelasah oleh lima remaja lelaki dengan menggunakan pisau pemotong daging dan rantai dalam sebuah kedai serbaneka 24 di pekan ini kira-kira jam 12.38 tengah malam pada Selasa.

Pemangku Ketua Polis Daerah Keningau ASP Merbin Anak Lisa yang mengesahkan kejadian itu berkata, kejadian itu berlaku semasa mangsa yang berumur dalam lingkungan 19 tahun itu membeli barang di kedai serbaneka 24 jam itu.

Walau bagaimanapun katanya, mangsa dapat mengelak tetakan bertalu-talu salah seorang daripada lima remaja yang membelasah beliau dengan menggunakan laci meja di kedai berkenaan.

Akibat pergelutan itu mangsa mengalami luka di bahagian tapak kaki kanan, lutut kanan dan di bahagian kepala.

“Selepas kejadian itu mangsa yang meminta bantuan orang awam untuk membawa beliau membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Keningau dan kemudian dihantar oleh polis di Hospital Keningau untuk mendapatkan rawatan dan mangsa dalam keadaan stabil,” kata Merbin ketika dihubungi pada Rabu.

Bertindak atas laporan mangsa kata Merbin salah seorang suspek yang dipercayai terlibat dalam kejadian itu berjaya ditangkap beberapa jam selepas kejadian di sebuah rumah tidak bernombor berhampiran pekan.

“Sejurus selepas itu, tiga lagi suspek yang dipercayai turut terlibat dalam kejadian itu telah ditahan di perkarangan IPD Keningau kira-kira jam 2.10 petang pada hari yang sama. Sementara itu seorang lagi suspek yang telah dikenal pasti sedang diburu polis,” jelasnya.

Merbin memberitahu, siasatan awal mendapati mangsa dan salah seorang suspek pernah berselisih faham dan ejek mengejek semasa masih bersekolah dua tahun yang lalu dan pada Hari Raya Aidilfitri yang lalu mereka juga pernah bergaduh namun tidak dilaporkan kepada polis.

Katanya, kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 326 Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun jika sabit kesalahan.

Keempat-empat mangsa yang berumur antara 18 hingga 22 tahun, ditahan reman sehingga 20 Oktober ini untuk siasatan lanjut dan hasil ujian air kencing yang dijalankan tiga daripada suspek positif dadah jenis Methamphetamine dan Ampethamine.


Saturday, October 18, 2014

HARI PETANI, PENTERNAK DAN NELAYAN


SANDAKAN : Hari Petani, Penternak Dan Nelayan peringkat Negeri tahun ini akan diadakan di Dewan Serbaguna, Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah Kampus Sandakan bermula 1 hingga 4 November. 

Acara bertemakan "Agroteknologi Pemangkin Transformasi" itu akan dianjurkan bersama di antara Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Kementerian Pertanian Dan Industri Makanan. Tema sambutan tahun ini jelas mencerminkan aspirasi dan hasrat kerajaan menerusi Kementerian Pertanian dan Industri Makanan Sabah untuk melihat pembangunan sektor pertanian masa kini berasaskan kepada penggunaan teknologi untuk mempercepatkan lagi proses transformasi.

Transformasi yang berkesan akan dapat mengurangkan kos pengeluaran, menjimatkan tenaga dan masa, meningkatkan produktiviti hasil ladang yang lebih berkualiti disamping dapat meningkatkan kecekapan pengurusan ladang.

Sambutan berkenaan yang berlangsung selama 4 hari itu dijangka akan dirasmikan oleh Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman pada 1 November 2014. 

PERTANDINGAN MEMANCING KOLAM SAIDI'S FISHING PARK JLN MARAKAU KINAPULIDAN, RANAU


* Sila klik gambar untuk lebey jelas

Friday, October 17, 2014

PESTA NELAYAN MENUMBOK 2014


Pesta Nelayan memang sinonim dengan Daerah Menumbok. Pesta ini akan diadakan pada 31 Oktober hingga 2 November 2014 bertempat di Kawasan Pantai Mempakul. Antara tujuan pesta ini diadakan adalah untuk menghargai masyarakat nelayan dari Menumbok kerana sumbangan mereka kepada pembangunan ekonomi daerah ini. Disamping itu juga, memberikan peluang kepada para nelayan dan penternak menjual produk yang berhubung kait dengan sektor pertanian, di samping dapat membantu mempromosikan daerah kecil Menumbok sebagai antara destinasi pelancongan.

Golongan nelayan, petani dan penternak juga berpeluang untuk memperolehi maklumat berhubung dengan dasar dan program yang dilakukan oleh kerajaan bagi membantu golongan ini, khususnya dalam industri pertanian melalui pemeran yang diadakan oleh jabatan dan agensi kerajaan berkaitan. 

Pelbagai acara diadakan antaranya Persembahan Tarian Kebudayaan, Pameran, Permainan dan Sukan Rakyat, Pertandingan Memancing Terbuka, Persembahan Hiburan Artis Jemputan dan lain-lain lagi. Mari beramai-ramai memeriahkan Pesta Nelayan Menumbok nanti..




Thursday, October 16, 2014

PERTANDINGAN MEMANCING KOLAM KELUARGA JP


* Sila klik gambar untuk lebey lanjut

KEDAI EMASI DIROMPAK DI TUARAN SABAH





TUARAN: Sebuah kedai emas di pekan ini, dirompak sekumpulan lelaki dipercayai bersenjata kira-kira jam 8.30 pagi tadi. Seorang lelaki berusia 30-an cedera setelah cuba menghalang sekumpulan tiga lelaki bersenjata dalam kejadian rompakan di sebuah kedai emas di pekan Tuaran dekat sini, hari ini. Bagaimanapun, dia dilaporkan stabil selepas mendapatkan rawatan kecemasan di Hospital Tuaran.

Ketika kejadian, mangsa dikatakan baru saja membuka premis berkenaan sebelum didatangi sekumpulan perompak berkenaan, dikhabarkan satu rompakan bersenjata  di sebuah Sebuah Kedai Emas Man Man, Tuaran, Sabah. Difahamkan, mangsa cedera di bahagian kepala selepas dihentak menggunakan belakang sejenis senjata dipercayai senjata api ketika berada di dalam kedai emas itu semasa kejadian pada kira-kira 8.25 pagi.

Ketua Polis Daerah Tuaran, Deputi Superintendan Abdul Fuad Abdul Malik berkata, dalam kejadian itu tiga lelaki lengkap bertopeng memasuki kedai dengan mengacukan senjata api lalu memecahkan rak pameran dan membawa keluar barangan kemas. Seorang daripada mereka sempat memukul mangsa sebelum melarikan diri, katanya kepada pemberita.

Abdul Fuad berkata, siasatan awal mendapati tiada sebarang tembakan dilepaskan dalam rompakan yang berlaku begitu pantas antara lima hingga sepuluh minit sahaja. Ketika kejadian dua pekerja dan seorang orang awam berada di dalam kedai emas itu, katanya.

Beliau berkata, semua elemen telah digerakkan untuk mengesan penjenayah terlibat dan orang ramai diingatkan agar tidak mempercayai sebarang paparan video di media sosial mahupun aplikasi WhatsApp yang tidak berkaitan kes itu. 


Perompak menggunakan sebuah kereta Viva berwarna putih dengan flat pendaftaran palsu, ST 3893 R yang dipercayai nombor motorsikal milik seorang wanita yang berada di Tawau. Anggaran kerugian masih dalam siasatan.

LABUAN

LABUAN

MENGENAI LABUAN

Sejarah Wilayah Persekutuan Labuan
Labuan telah diisytiharkan sebagai Wilayah Persekutuan Labuan pada tahun 1984. Pada tahun 1990 Wilayah Persekutuan Labuan diisytiharkan sebagai IOFC (International Offshore Financial Centre)

1800
Labuan sebahagian daripada pemerintahan Brunei. Labuan menjadi tempat kapal-kapal berlindung daripada ribut dan serangan lanun.

1846
Labuan secara rasmi diserahkan kepada British oleh Raja Muda Hasim pada 18 Disember 1846 dan diisytihar sebagai pelabuhan bebas.

1888
Pentadbiran Labuan telah diserahkan kepada British North Borneo Company yang dikenali sebagai The Chartered Company.


1907
Labuan diletakkan di bawah pentadbiran Negeri-Negeri Selat.

1942
Tentera Jepun telah menceroboh Pulau Labuan dan menguasainya. Labuan telah diberi nama baru sebagai Pulau Maida.

1945
Jeneral Masao Baba menandatangani surat perjanjian menyerah kalah di Pantai Layang-Layangan di hadapan Jeneral Mejar George F. Wootten, Komander Tentera Divisyen ke-9 Australia.

1947
Lembaga Bandaran ditubuhkan untuk mentadbir Labuan.

16 April 1984
Labuan diisytiharkan sebagai Wilayah Persekutuan Labuan.


1 Oktober 1990
Labuan diisytihar sebagai Pusat kewangan Luar Pesisir Antarabangsa (IOFC).

PENGINAPAN

PENGINAPAN

PENGINAPAN HOTEL DAN HOMESTAY DI LABUAN

Hotel

1.Hotel Grand Dorsett Labuan (087) 422 000

2.Hotel Tiara (087) 414300

3.Hotel Billion Waterfront (087) 418111

4.Hotel Palm Beach Resort & Spa (087) 418700

5.Hotel Pulau Labuan 1 (087) 416288

6.Hotel Pulau Labuan 2 (087) 422388

7.Hotel Mariner (087) 418822

8.Hotel Sara (087) 415555

9.Hotel Ambassador 1 (087) 423233

10.Hotel Ambassador 2 (087) 581242

11.Hotel Ambassador 3 (087) 414599

12.Hotel Avida (087) 416868

13.Hotel Global (087) 425180

14.Hotel Victoria (087) 412411

15.Hotel Pulau Labuan Inn (087) 416833

16.Hotel HPL Apartment (087) 583533

17.Hotel Red Tomato (087) 412963

18.Hotel Perdana (087) 420922

19.Hotel Sky Global (087) 431219

20.Hotel Melati Inn (087) 416307

21.Hotel Oriental (087) 419019

22.Beta Service Apartment (087) 453 333

23.Hotel Southern (087) 414211

24.Hotel Pantai View (087) 411339

25.Hotel 6 Inn (087) 411227

26.Hotel Expo (087) 426688

27.Hotel Aifa (087) 424888

28.Hotel One (087) 451369

29.Hotel Millenium (087) 421278

30.Hotel Fah Fah (087) 417712

31.Hotel Fratini Inn (087) 424545

32.Hotel Ocean (087) 410633

33.Hotel RK Cahaya (087)419516

34.Hotel Poh (087) 431375

35.Hotel Transit (087) 431133

36.Hotel Home Labuan (087) 425333

37.Hotel Mi Casa (087) 416323

38.Hotel H & H (087) 420200

39.Hotel Premier (087) 428948

40.Hotel Lazenda (087) 580800

41.Hotel Asia (087) 417712

42.Hotel Lai Lai (087) 443533

43.Hotel Grand Nadia (087) 442605

44.Hotel California (087) 41800

45. Hotel Lazenda Point (087) 418444



Homestay

1.Homestay Bukit Kuda 013-8511907 / 012-8289158

2.Homestay Sungai Labu 016-8041147 / 016-8430172

3.Homestay Patau-Patau 016-8363404 / 016-8424981

4.Homestay Srindung Sireh Inn 019-9366634 / 019-8820117

5.Homestay Siang Guest House 013-816 2198

6.Homestay Labuan Taman Arena 017-866 8870 / 016-839 1950

7.Homestay Papaya Beach Lodge 016-585 5801 / 019-850 1590

TEMPAT-TEMPAT MENARIK

TEMPAT-TEMPAT MENARIK

PANTAI-PANTAI

PANTAI-PANTAI

PANTAI-PANTAI

Pantai Batu Manikar - Pemandangan menarik ketika matahari terbenam. Itulah kemestian bagi pengunjung yang berkunjung ke Labuan. Anda boleh melihatnya di sepanjang Jalan Batu Manikar di mana Universiti Malaysia Sabah (UMS) terletak. Ketika langit sudah cerah (seperti kebiasaannya di Labuan), matahari terus bersinar seperti sama dengan abad-abad yang lalu. Fenomena menarik matahari terbenam akan bermula selepas pukul 6 petang.

Pantai Batu Manikar - Layang Layangan yang terkenal ini adalah tempat yang paling sesuai untuk melihat matahari terbenam. Ini adalah jajaran pantai yang panjang dihiasi dengan pokok rhu dan pohon kelapa. Lorong pejalan kaki di sediakan untuk kemudahan orang ramai untuk berjalan-jalan mahupun berjoging, dengan suasana redup semulajadi oleh pokok-pokok di sekeliling. Udara segar, bayu laut dan pemandangan menarik ini tentunya merupakan bonus tambahan kepada peminat senaman di luar sana. Pantai Batu Manikar - Layangan Layang telah memenangi Anugerah Kebersihan Pantai COBSEA 2008. Anugerah berprestij ini sememangnya layak kerana setiap pagi pekerja dewan bandaraya dapat dilihat bekerja keras membersihkan pantai dari sampah dan puing-puing.

Pantai Layang-Layangan - merupakan tempat yang popular pada hujung minggu. Pantai yang berpasir mengajak anda untuk berbaring dan berjemur di bawah sinaran matahari dengan ombak pantai memukul-mukul di kaki anda. Pantai Layang-Layangan merupakan tempat yang popular pada hujung minggu. Pantainya yang berpasir putih menggoda, menjemput anda untuk berbaring dan menikmati matahari dengan suara ombak memukul-mukul di tepi pantai. Lorong berbasikal dan meja perkelahan yang dinaungi oleh pohon rendang. Di sini juga boleh didapati banyak warung makanan dengan band-band muzik mengadakan persembahan di setiap hujung minggu. Menunggang kuda dan berbasikal adalah beberapa kegiatan rekreasi yang popular di pantai ini. Taman Keamanan juga terletak berdekatan. Manikar Beach Resort juga terletak di sekitar kawasan yang sama.

Pantai Pancur Hitam - Ini adalah salah satu pantai yang berkembang pesat di Labuan. Sebuah taman yang indah membentang terus ke pantai berpasir yang panjang. Terletak di pantai utara Labuan, Pantai Pancur Hitam adalah rumah peribadi yang terbesar dan paling mewah di Labuan ini - "Rumah Jutaan Keamanan". Jalan-jalan yang berhampiran rumah ini, Jalan Batu Manikar dan Jalan Pancur Hitam, di reka dan di hiasi dengan amat cantik. Hanya di depan rumah, deretan gerai-gerai menawarkan air kelapa segar, kepak ayam, popcorn dan masakan tempatan dan makanan ringan lain yang lazat. Di sebelah rumah tersebut, ada jalan kecil yang akan membawa anda ke Bukit Pohon Batu (Pohon Batu Hill), puncak tertinggi kedua di Labuan, di mana anda boleh menikmati laluan hutan trekking. Di puncak bukit ini, anda akan disambut dengan pemandangan pantai yang indah yang membentang di sepanjang garis pantai. Dari tempat pandang yang tinggi, anda juga boleh mempunyai pandangan mata seekor burung tentang seluruh pulau Labuan. Pada hari-hari yang terang, anda boleh melihat semua jalan ke selatan Financial Park Complex, yang terletak di tengah kota Labuan. Lebih jauh ke selatan pantai Pancur Hitam, anda akan menemui kawasan rekreasi yang dikenali sebagai "Sudut Cabaran", yang menawarkan sebuah laman yang ideal untuk pelbagai aktiviti rekreasi termasuk berkelah dan berkemah. Menjelang malam, pemandangan indah menanti anda dengan tiga puncak Bukit Batu Phin sebagai latar belakang yang dramatik. Matahari terbenam di sini bukanlah sesuatu yang patut di lepaskan begitu sahaja! Anda juga boleh melihat desa Melayu berhampiran dengan Cerobong (salah satu tempat yang terkenal di Labuan), Terowong Bersejarah Tanjung Kubong, Taman Burung Labuan dan tempat habitat semulajadi haiwan - semuanya menjadikan Labuan sebagai salah satu destinasi pelancongan yang paling menarik di Malaysia.

PULAU DAN TAMAN MARIN

PULAU DAN TAMAN MARIN

PULAU DAN TAMAN MARIN

Pulau Daat - Pulau seluas 242,9 hektar ini adalah milik persendirian dan buat saat ini ia sedang dijual.

Pulau Daat memiliki pemandangan Laut China Selatan dan Pulau Labuan yang amat indah, serta mempunyai kawasan hutan hujan.

Oleh kerana bersifat persendirian, ia tidak terbuka untuk umum tetapi jika anda mempunyai USD 51 juta untuk di belanjakan, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mendapatkan pulau yang menarik ini untuk diri anda sendiri.

Pulau Papan - Di sebelah Pulau Daat terdapat pulau kecil seluas 10.52 hektar yang disebut Pulau Papan. Menjadi tempat kegemaran penduduk tempatan dan pelancong bercuti hujung minggu dan perkhemahan, pulau itu pada awalnya digunakan sebagai tapak rumah api pada tahun 1895.

Pada tahun 1902, lampu malap kemerahan telah digantikan dengan lampu "dioptrie" yang sangat terang sehingga boleh dilihat 13 kilometer jauhnya. Rumah api itu memberi petunjuk kepada kapal-kapal ke Victoria Harbour sehinggalah selepas Perang Dunia II ketika pasukan Berikat menggunakannya sebagai kem tahanan sementara tahanan-perang Jepun.

Hari ini ia berada di bawah bidang kuasa Labuan Corporation (Perbadanan Labuan). Pulau ini mempunyai kemudahan seperti chalet, tapak perkhemahan, gelanggang sukan, surau, tempat BBQ, gelanggang bola tampar dan sepak takraw. Para penggemar adventur juga boleh mencuba aktiviti trekking hutan di pulau itu.

Kadar penginapan bermula daripada RM350 semalam untuk chalet 3-bilik biasa.

KAWASAN MENYELAM TERKEMUKA

KAWASAN MENYELAM TERKEMUKA

KAWASAN MENYELAM TERKEMUKA

Bangkai Kapal Karam Amerika - The Wreck Amerika mempunyai sejarah yang tragis, telah karam pada masa Perang Dunia II dengan kehilangan 9 nyawa.

The Wreck Amerika telah karam akibat pelanggaran dengan periuk api yang mana telah meletupkan kapal penghapus periuk api Tentera Laut AS itu keluar daripada air dan pecah menjadi dua bahagian pada tarikh 8 Jun 1945.

Perasaan sedih masih lagi terasa apabila melihat plak yang memaparkan senarai nama-nama 9 askar yang terkorban. Plak tersebut yang direka oleh Dick dan Wayne Shafer ditempatkan pada bangkai kapal karam tersebut oleh ahli-ahli Brunei Sub Aqua Diving Club (BSADC) pada tahun 2007.

Masih kelihatan peralatan zaman dahulu seperti klip peluru, pengukur kedalaman, botol kawat dan artifak meriam yang tidak terusik di kapal karam ini.

Bangkai Kapal Karam Australia - The Wreck Australia menyediakan suasana menyelam yang sebenar, dengan kombinasi jarak penglihatan yang kurang dari 10 meter, kaya dengan tumbuhan karang, rangka bangkai kapal, pengakhiran yang tragis dan misteri.

Pada awalnya sebagai kapal kargo dan penumpang Belanda yang dibina pada tahun 1890, ia telah ditenggelamkan oleh oleh Belanda semasa Perang Dunia II untuk mencegah Jepun daripada menggunakannya. Orang Jepun bagaimanapun berjaya menyelamatkan kapal itu, menukar namanya menjadi 'Imbari Maru' dan meletakkannya untuk perkhidmatan sebagai kapal kargo.

Melarikan diri dari Borneo menuju ke Manila, kapal tersebut telah terlanggar periuk api dan karam 23km ke arah barat daya Labuan pada tahun 1944. Pada awalnya di percayai terkena serangan bom dari angkatan udara Australia, nama tersebut melekat sehingga hari ini. 339 orang kehilangan nyawa mereka, termasuk banyak tahanan perempuan (wanita penghibur) yang di bawa oleh Jepun ke perahu penyelamat.

Beberapa penyelam percaya tempat kemalangan ini dihantui oleh hantu jiwa-jiwa yang diseksa ini. Siapa tahu, penampakan seorang wanita berjubah putih melalui kapal ini mungkin saja sinar biasan batu marmar. Hanya satu cara untuk mengetahui - menyelam dan lihat sendiri!

Blue Water Wreck - Blue Water Wreck (Mabini Padre) adalah kapal pukat nelayan Filipina yang besar, yang terbakar dan tenggelam pada tahun 1981 tanpa kehilangan nyawa.

Dinamakan Blue Water Wreck kerana di kelilingi air biru yang jernih, bangkai kapal ini kelihatan seperti tidak banyak di selubungi kegelapan dasar laut.

Pada hari baik, jarak penglihatan 40 meter adalah mungkin. Bangkai kapal ini masih kelihatan utuh dengan tiang-tiang terletak pada sisinya dan lebih dikelilingi oleh kelimpahan kehidupan laut - menjamin pengalaman menarik bagi penyelam.

Cement Wreck - Daripada empat longgokan kapal karam Labuan, Wreck Semen adalah yang paling cetek dengan strukturnya naik 19 meter ke atas dan kedudukannya memudahkan penyelam untuk melewati dan bagus untuk latihan permulaan bagi penyelam kapal karam.

Menawarkan pemandangan bawah laut yang menakjubkan dengan setengah bahagian atasnya ditutupi oleh taman karang dan menjadi rumah pelbagai haiwan laut berwarna-warni, Cement Wreck juga memberi peluang untuk bertembung dengan yu paus bagi penyelam yang bertuah.

Kapal ini mendapat nama pelik ini kerana tenggelam ketika mengangkut simen ke Brunei untuk pembinaan istana baru Sultan. Lebih dikenali sebagai kapal karam yang amat sempurna dengan kedudukannya yang tegak di dasar laut, bangkai kapal itu sangat indah dengan setengah bahagian atasnya ditutupi oleh taman batu karang yang lembut dan keras, spons karang dan pakis, dan kawanan barakuda kecil dan ikan batfish bermain-main di tiang kapal.

KEHIDUPAN TRADISIONAL KAMPUNG AIR

KEHIDUPAN TRADISIONAL KAMPUNG AIR

KEHIDUPAN TRADISIONAL KAMPUNG AIR

Bagaimana perasaan anda jika tinggal di rumah kayu tradisional yang dikelilingi oleh air? Rumah-rumah kayu berwarna-warni kelihatan seperti tempat tinggal terapung dan dihubungkan satu sama lain dan ke jalan-jalan utama melalui laluan pejalan kaki yang bersimpang-siur dan tidak tersusun.

Ini adalah Kampung Air Patau Patau 2, yang ditubuhkan pada tahun 1930-an, seluruh desa dimusnahkan oleh bom Jepun semasa Perang Dunia II. Penduduk desa membina semula kampung dari awal selepas perang berakhir. Arkitektur dan konsep desa air adalah berkait kembali dengan nenek moyang mereka di Brunei. Sampai hari ini, warga desa air menggabungkan budaya Kedayan Brunei mereka dalam kehidupan sehari-hari.

Agar anda berfikir bahawa rumah ini bukanlah untuk orang mabuk laut, anda boleh yakini bahawa rumah-rumah ini sangat stabil - bahkan ada yang dibina lebih dari 60 tahun yang lalu. Rahsianya ialah kayu belian yang digunakan sebagai asas rumah itu yang dapat berdiri kuat selama berabad-abad yang akan datang.

Keluarga tuan rumah yang ramah akan senang hati untuk melayani anda dengan beberapa makanan lazat tradisional mereka termasuk ambuyat, hidangan sagu tradisional Brunei yang enak dimakan bersama sambal asam dan pedas yang dibuat dengan mangga muda, cili dan udang kering.

Pada petang hari, anda boleh memerhati anak-anak desa bermain layang-layang atau jika anda ingin lebih keseronokan, menangkap ikan di halaman belakang rumah anda – dengan kos yang nominal. Bayangkan anda bersantai di bangku kayu, secangkir kopi di satu tangan dan pancing di tangan yang lain. Seringkali tali pancing anda akan tegang dan berat. Apabila anda begitu teruja menarik pancing anda, boleh di katakan 9 daripada 10 kali tarikan, pancingan anda akan mendapat ikan keli, bukan tersangkut pakaian lama yang dibuang. Persembahan tarian tradisional juga boleh diatur berdasarkan permintaan dan anda pasti dapat menyertai dalam beberapa permainan desa yang menghiburkan.

Kampung Air Patau Patau 2 dilengkapi dengan saluran air dan elektrik, telefon dan sistem sisa, lampu jalan, dermaga teksi air, kedai runcit, kedai kraftangan, klinik, sekolah dan surau (tempat ibadah bagi muslimin yang lebih kecil dari masjid). Di kelilingi oleh air, kaedah pengangkutan utama adalah perahu dan sebahagian besar rumah mempunyai perahu sendiri. Rumah-rumah ini boleh di katakan agak luas dan dihiasi dengan barang-barang antik yang berat, membayangkan kehidupan yang selesa di dalamnya.

Menginap di desa air tradisional yang indah dan menawan ini tentunya pengalaman yang tiada tandingannya.

TAMAN DAMAI

TAMAN DAMAI

TAMAN DAMAI

Taman Damai ini dibina sebagai taman peringatan dan penolakan terhadap kengerian perang. Ia terdiri daripada tugu peringatan yang dikelilingi oleh taman-taman yang indah dan tiang-tiang.

Pada 9 September 1945, Jepun secara rasmi menyerah Labuan kepada Australia. Komander Angkatan Darat ke-37 Jepun, Leftenan Jeneral Masao Baba diterbangkan ke tepi pantai Layang-Layangan di K154C Tachikawa (Hickory). Dan dalam sebuah pondok kayu kecil di bawah naungan pohon kelapa kira-kira 50 meter di Selatan-barat Pusat Penyerahan, upacara menandatangani serah terima ini di langsungkan.

Dia menyerahkan pedangnya secara rasmi kepada Mejar Jeneral George Wootten, pegawai pemerintah Division ke-9 Australia, di saksikan oleh Kapten Kumpulan C.W Pearce dan Ketua Skuadron J.S St Heap daripada Royal Australian Air Force (RAAF) di Sydney, Australia.

Berdekatan dengannya, terdapat kem-kem yang ditubuhkan untuk perbicaraan para pegawai dan askar Jepun terhadap kekejaman tahanan perang di kem-kem POW di Sabah dan Sarawak. Perbicaraan Perang di Layang-Layangan adalah yang pertama di Asia Tenggara, yang dipimpin oleh Leftenan L.J Morshead daripada Komander Kor Pertama Australia. Seterusnya, Labuan menukar nama awalnya daripada nama Pulau Maida, dan ditempatkan di bawah Pentadbiran Tentera Inggeris.

Bagi menunjukkan bahawa mereka benar-benar meminta maaf daripada kesusahan yang di sebabkan oleh nenek moyang mereka, Jepun memutuskan untuk membina Taman Keamanan di sebelah Pusat Penyerahan. Taman Damai ini juga sebagai peringatan kepada orang-orang yang telah mengorbankan nyawa mereka di Borneo semasa Perang Dunia II. Ini juga merupakan kenang-kenangan daripada persahabatan antara Malaysia dan Jepun, dan janji keamanan dan keharmonian untuk semua umat manusia yang kekejaman perang seperti ini tidak akan berlaku lagi di masa depan.

Taman Damai ini dibiayai Japan Shipbuilding Industry Foundation, yang diketuai oleh Ryoishi Sasagawa, dan juga oleh keluarga mangsa dan kawan-kawan mereka daripada beberapa syarikat industri. Pada 14 April 1984, Mitsunori Ueki daripada South Pasifik Memorial Association Incorporation di Jepun menyerahkan Taman Damai secara istiadat kepada Ketua Menteri Sabah, Datuk Harris Salleh. Hingga ke hari ini, pembiayaan masih datang dari Jepun untuk menjaga TamanDamai ini dalam keadaan baik.

Dengan perairan yang tenang di bawah jambatan melengkung dan sekitar gazebo yang teduh, berdirinya tugu dengan dua dinding melengkung yang menjadi pusat perhatian di Taman Damai ini. Di pintu masuk taman ini didirikan kepingan batu, dan di atasnya diukir dengan jelas untuk ingatan sampai ke akhir zaman - "Damai adalah yang terbaik".

Ya, damai akhirnya di Pulau Labuan.

TAMAN BOTANIKAL

TAMAN BOTANIKAL

TAMAN BOTANIKAL

Dahulunya Rumah Kerajaan - Terletak di belakang lapangan terbang lama ialah Taman Botanikal yang dahulunya adalah lokasi Rumah Kerajaan, ataupun dikenali oleh pihak tempatan sebagai ‘Bumbung 12'. Dibina pada tahun 1852, rumah tersebut merupakan struktur yang panjang dan rendah dengan rekaan atap yang menarik. Kini, hanya tangki air simpanannya kekal, bersama dengan sebuah kubur anjing kesayangan yang bernama ‘Jim'.

Taman Botanikal adalah satu taman rekreasi dengan pokok tua dan pelandskapan indah. Ia juga mempunyai cerita-cerita yang mempesonakan!

Cerita-Cerita Rumah Kerajaan - Ia dipercayai bahawa Hugh Low, Setiausaha Penjajah untuk bertahun-tahun dan terlepas perhatian untuk menjadi Gabenor, melakukan kebanyakan kerja awal di Taman tersebut. Pokok-pokok tua kebanyakannya ditanam olehnya. Rumah tersebut punah semasa peperangan.

Dua taman kubur dijumpai di tanah Rumah Kerajaan dan adalah dipercayai bahawa ia merupakan kubur yang tertua di pulau tersebut. Salah satu daripadanya mempunyai kubur bertarikh 1847. Kubur-kubur ini dipindah dari Ramsay Point di pesisir pantai, di mana di mana air pasang mengakibatkan hakisan kubur tentera laut lama. Salah satu daripada dua kubur yang dipindahkan merupakan kubur Komander James A. Gordon dari HMS Wolf. Beliau hadir semasa penyerahan Labuan ke tangan British pada 24 Disember 1846 dan membantu pembinaan tanah. Seperti ramai pada masa itu, beliau jatuh sakit dan berkubur pada umur awal 28 tahun atas kapalnya yang telah dilabuhkan diluar pesisiran.

Kubur lain itu adalah kepunyaan Sarjan Adam C Sutherland bagi Marin Di Raja, yang telah terkubur dalam satu pergaduhan dengan lanun Balanin pada bulan Mei bagi tahun yang sama.

Terdapat satu lagi kubur menarik terletak pada sebuah permatang di hadapan Rumah Kerajaan dan ia adalah kepunyaan seekor anjing foxhound dinamakan Jim, dan merupakan peliharaan M.S MacArthur, Residen pertama pentadbiran Straits Settlement yang beroperasi daripada 1906 sehingga tercetusnya Perang Dunia Kedua. Tarikh yang terpahat pada kubur Jim adalah 20 Jun 1908.

Kehidupan di tanah tersebut seperti membawa banyak peristiwa. Pada suatu petang, apabila Leftenan-Gabenor Komander A.S. Hamilton pulang ke rumah, beliau terhidu bau kebakaran datang dari arah rumahnya. Beliau mempercepatkan langkah apabilah memikirkan rumahnya terbakar. Sesampainya beliau ke rumahnya, beliau berhadapan dengan sebaris orang Dayak yang sedang mengasapkan kepala di atas tripod dihadapan laman Rumah Kerajaan! Mereka mungkin merupakan kepala-kepala orang Murut yang dirampas oleh pihak polis Dayak sebagai balasan kepada orang Murut yang telah membunuh empat daripada orang mereka. Orang-orang Dayak di laman tersebut sangat tidak berpuas hati apabila kepala-kepala itu seterusnya dirampas. Mereka dibenarkan mengambil semula kepala-kepala tersebut dengan syarat mengasapnya di tempat lain!

Terdapat juga cerita bahawa hantu seorang wanita merupakan residen tanah tersebut – kemungkinan wanita tersebut ialah isteri Hugh Low ataupun mungkin juga orang lain yang telah dipancung. Kelibat wanita tersebut tidak pernah kelihatan lagi.

Penggeledahan kubur oleh pemburu-pemburu kepala yang mencari satu sumber yang mudah merupakan satu masalah besar bagi peneroka-peneroka awal di Labuan. Hugh Low sebenarnya menggali lima belas kubur pada malam isterinya terkubur. Beliau mengebumikannya sendiri dalam salah satu kubur tersebut dan mengisi kubur-kubur lain dengan harapan menangkis peluang untuk penggeledahan kubur. Ramai juga yang rancang untuk dikebumikan di laut agar menghalang kejadian ini terjadi.

TAMAN BURUNG LABUAN

TAMAN BURUNG LABUAN

TAMAN BURUNG LABUAN

Taman Burung Labuan terletak berdekatan dengan Chimney di Tanjung Kubong. Ia mempunyai tiga sangkar berbentuk kubah besar dikelilingi pelandskapan yang indah. Taman ini merupakan rumah bagi kebanyakan spesies burung-burung Borneo yang ditemui oleh pemerhati burung. Terdapat perancangan bagi mengumpul sebahagian daripada 580 spesies burung yang didapati di habitat-habitat Borneo yang pelbagai, daripada bakau di sepanjang pantai ke hutan dalam gunung-ganang.

Pemerhatian burung boleh dilakukan tanpa sebarang peralatan kecuali buku nota, untuk menukilkan pemerhatian anda, dan binokular di taman ini. Bantuan bagi mengenal pasti burung-burung boleh didapati dari pihak pengurusan taman.

Yuran Kemasukan:
Dewasa - RM 3
Kanak-kanak (dibawah umur 6 tahun) - Free
Pelajar/Warga Emas - RM 2
Pelancong - RM 5

**Nota : Taman Burung Labuan dibuka setiap hari KECUALI pada hari Jumaat

KOMPLEKS SUKAN LAUT ANTARABANGSA

KOMPLEKS SUKAN LAUT ANTARABANGSA

KOMPLEKS SUKAN LAUT ANTARABANGSA LABUAN

Pusat sukan air bertaraf dunia ini terletak di kawasan pantai sepanjang Jalan Tanjung Purun. Ia berdekatan dengan pusat bandar Labuan. Kompleks ini merangkumi kawasan 5.91 ekar tanah. Ia merupakan projek dibawah Pelan Malaysia Ketujuh dan dibina pada kos keseluruhan RM 25 juta.

Kompleks Sukan Laut Antarabangsa ini adalah sebahagian daripada projek mencantikkan pantai Labuan. Objektifnya ialah untuk membina sebuah pusat sukan air bertaraf dunia dan untuk membangunkan tempat-tempat menarik lain sejajar dengan visi Perdana Menteri Malaysia untuk menjadikan Labuan sebuah destinasi pulau utama.

Kompleks Sukan Laut Antarabangsa Labuan dibuka kepada umum pada Jun 2001 apabila ia menjadi hos kepada Labuan Sea Challenge tahunan.

Infrustruktur dan fasiliti yang diberi oleh kompleks ini adalah dijangka untuk menaikkan tarikan Labuan kepada para pelancong dan pelabur. Kemudahan-kemudahan moden akan membolehkan pulau ini untuk menjadi hos kepada acara dan kejohanan sukan laut antarabangsa.

Kompleks Sukan Laut Antarabangsa Labuan direka dengan tiga struktur ketara yang merupakan sebahagian daripada plaza pemandangan utama. Setiap bangunan mempunyai aktiviti khas dalamnya. Setiap menara adalah bahagian penting kompleks sukan air yang moden dan besar. Senibina memberi kenyataan dramatic mengenai alam sekitar, tradisi, dan kefungsian moden. Pusat utama sukan air, blok pentadbiran, muzium biologi marina, kedai cenderahati dan kedai-kedai makan berada di dalam kompleks ini.

Pusat Sukan Air - Pusat ini adalah untuk aktiviti sukan air utama dan tempat bagi karnival. Terdapat satu kawasan simpanan bot yang luas dan terus menghadap pantai. Fasiliti-fasiliti lain termasuk ruang menukar pakaian, tempat rehat dan tempat persediaan umum. Ia diguna sebagai satu kawasan pameran tetap untuk segala jenis aktiviti-aktiviti sukan laut. Ia menghubungkan kepada tempat-tempat berjalan di pantai.

Muzium Biologi Marina - Muzium Biologi Marina terletak bersama dengan blok Pentadbiran di bangunan berasingan. Ia berbentuk separa bulatan berdepanan dengan laut dengan sebuah galeri terbuka. Sebahagian besar bagi ruang binaan adalah digunakan oleh Muzium Maritime. Ruang rehat adalah bagi penggunaan pentadbiran seperti bilik mesyuarat dan ruang-ruang pejabat untuk badan sukan. Manakala di tingkat podium mengandungi bilik berehat VIP yang selesa dan ruang selasar berlebihan untuk muzium.

Plaza Utama - Plaza Utama berbentuk bulatan. Ia dilengkapi dengan struktur yang dapat menahan daripada setiap keadaan cuaca yang buruk. Ia digunakan sebagai pusat bagi melancarkan dan menonton berbagai jenis acara sukan laut.

Pusat Kraftangan dan Kedai-Kedai Makan - Pusat kraftangan dan kedai-kedai makan terletak dibahagian barat kompleks. Terdapat pelbagai kedai-kedai rangkaian popular dan kedai makan kecil-kecilan yang menjual makanan tempatan. Tambahan pula, kedai-kedai cenderahati dan kraftangan menjadikan kawasan ini sarat dengan aktiviti-aktiviti. Ia tempat popular bagi pelancong-pelancong melawat.

MUZIUM MARIN LABUAN

MUZIUM MARIN LABUAN

MUZIUM MARIN LABUAN

Muzium Marina Labuan diadakan untuk memelihara warisan laut berharga Labuan. Ia bertujuan untuk member maklumat dan informasi mengenai kehidupan lautan pulau tersebut.

Apabila melangkah masuk ke muzium ini, ia membuka dunia lautan penuh warna dengan pemandangan panoramik ikan-ikan dan koral yang tidak dapat ditatapi di tempat lain.

Muzium ini dibina dengan konsep kapal bersama dua tingkat pameran. Ia menerima pelawat melalui sebuah jambatan logam. Akuarium-akuariam ungu biru jelas memperlihatkan kepelbagaian jenis kehidupan marina seperti jerung, ‘rays', ‘butterfly fish', ‘angel fish', ‘damsels', ‘wrasses', belut ‘moray', ikan-ikan beracun, udang dan udang kara.

Pelawat akan juga mendapat pengalaman luar biasa untuk menyentuh dan merasa pameran yang diletak di air cetak seperti tapak sulaiman, gamat dan ketam.

Pameran di tingkat dua termasuk habitat terumbu karang, habitat jerung dan ‘rays', reptilia lautan, ikan-ikan komersial, mamalia lautan, ‘marlins', aktiviti-aktiviti memancing dan menyelam, oceanografi, biologi marina, ‘molluscs' dan ‘crustacean'.

DATARAN LABUAN

DATARAN LABUAN

DATARAN LABUAN

Dikenali dahulunya sebagai Bandar Victoria, kini Labuan adalah satu pusat perniagaan yang membangun dengan dengan pejabat-pejabat moden dan kompleks membeli-belah.

Dataran Labuan - Dataran Labuan terletak di pusat bandar Labuan. Tumpuan utamanya adalah satu pentas luarnya yang merupakan tempat popular bagi sesetengah acara-acara dan persembahan utama pulau tersebut. Panji-panji Pulau Labuan dan negeri-negeri Malaysia lain berkibar dalam satu barisan di atas pentas ini. Pada penghujung dataran adalah padang bola sepak bandar. Di penghujung lain adalah sebuah replika ‘Chimney', mercu tanda yang paling terkenal Labuan. Ia cantik dilandskap dengan kepelbagaian tumbuh-tumbuhan, air pancut dan air terjun.

Pusat Bandar Labuan - Pusat bandar adalah kawasan bagi pejalan kaki untuk bersantai. Kerusi-kerusi besi tempaan dan hiasan-hiasan lampu, bersama dengan pokok bunga dan tumbuh-tumbuhan memberi pemandangan yang sangat indah. Terdapat banyak tempat-tempat makan yang khusus dalam masakan Melayu, Cina dan India, serta rangkaian kedai-kedai makanan popular.

Kawasan-kawasan pantai sentiasa penuh dengan kesesakan dan kesibukan. Terdapat kawasan pendaratan, serta Kastam dan jabatan Imigresen. Perdagangan tukar barang adalah dijalankan dalam kawasan ini dan mi kaca adalah barangan popular untuk ditukar bersama peniaga-peniaga Filipino.

Jalan besar utama di pusat bandar Labuan adalah Jalan Merdeka. Pada hujung timur jalan raya ini ialah Sheraton Hotel, Hotel Waterfront Financial dan Financial Park Complex.

Latar langit Labuan dikongsi bersama Masjid Jamek An'nur, satu masjid Islam yang sangat besar dengan rekaan bentuk futuristik dengan dua minarets yang mencapai langit.

MUZIUM LABUAN

MUZIUM LABUAN

MUZIUM LABUAN

Muzium Labuan ialah muzium ketiga yang didirikan oleh Jabatan Muzium dan Zaman Kuno di Wilayah Persekutuan Labuan. Ia dibuka pada Oktober 2004.

Bangunan muzium adalah seni bina dua tingkat dalam rekaan penjajahan sebelum perang. Tingkat bawahnya adalah didedikasikan untuk pameran bersejarah merangkumi era pra-sejarah Labuan, kesultanan Brunei, zaman kolonial British, Perang Dunia Kedua, Kemerdekaan, perisytiharan Labuan sebagai satu wilayah persekutuan sehingga penubuhan Perbadanan Labuan. Manakala pameran tingkat atasnya mempamerkan pulau sosiobudaya dan evolusi ekonominya bagi enam kaum utama yakni Melayu Brunei Darussalam, Kedayan, Cina, Kadazandusun, India dan Sikh.

Muzium ini dipersembahkan dengan baik dengan panel grafik, kios maklumat, pengesan-pengesan, bunyi dan cahaya bergerak, dan sistem-sistem paparan lain. Barang-barang pameran itu termasuk alatan muzik, barangan kewangan, senjata api, aksesori perkahwinan, kostum-kostum dan artifak dikutip dari sebelum era pra-sejarah, zaman kolonial British, Perang Dunia Kedua dan zaman kemerdekaan.

Muzium Labuan terletak sesuai di tengah-tengah bandar Labuan. Ia merupakan lawatan yang harus dilakukan bagi sesiapa yang berharap untuk mengambil satu lawatan ringkas pulau yang kaya dengan sejarah dan budaya.

KOMPLEKS BEBAS CUKAI

KOMPLEKS BEBAS CUKAI

KOMPLEKS BEBAS CUKAI

Terletak di Pusat Bandar Labuan, kedai bebas cukai menjadikan pengalaman membeli belah anda amat mudah. Menawarkan pelbagai produk bebas cukai yang menarik, seperti coklat import, mutiara, tekstil, minuman keras, dll.

Selain daripada makanan tempatan di pasar minggu Labuan, ada juga pasar tani Labuan untuk di kunjungi. Anda akan berjalan di bawah khemah biru yang bersambung-sambung. Dengan serta merta, anda akan terhidu bau ikan masin yang berlonggok-longgok dan juga makanan kering lain yang dibungkus dalam pek kedap udara yang di susun rapi.

Berbanding dengan pasar minggu yang riuh rendah, pasar tani lebih tenang dan senyap. Di bawah kipas siling, petani dan isteri-isteri mereka menjadi ramah setiap kali pelanggan datang ke gerai-gerai mereka untuk memilih sayuran segar dan buah-buahan, sebelum kembali berehat apabila pelanggan bergerak ke gerai sebelah yang menjual barang yang sama , yang diatur dalam susunan yang sama seperti gerai di sebelahnya. (Ya, sekurang-kurangnya anda tahu bahawa pasar tersebut tidak akan kehabisan barang apa yang ingin anda beli!)

Di sini anda dapat mencari barang yang sukar di dapati seperti batang /kepingan sambal yang tulen, dibuat di Labuan dan ada juga yang dihantar dari Sabah. Ia dibuat dalam cara yang paling organik; tanpa pengawet atau penambah rasa - hanya daripada hasil penghancuran apabila ditumbuk menggunakan penumbuk sambal. Salah satu cara untuk membezakan antara sambal yang anda beli di supermarket, adalah anda masih boleh melihat mata udang kering di batang dan kepingan.

Anda juga boleh mencari banyak plat sagu, bahan utama untuk makanan Ambuyat Brunei-Melayu – ia dijual di sini, serta bebola ragi, besar dan kecil, untuk di buat tapai.

Pasar tani Labuan di buka setiap hari Sabtu dan Ahad di Jalan OKK Awang Besar dengan berbagai macam produk pertanian, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, rempah-rempah segar, ikan, udang kering, makanan laut kering, dan banyak lagi.

Di hujung sekali, terletak agak menyerong dari pasar tani adalah bazaar hujung minggu Labuan. Agak kecil, bazaar ini menjual segala yang anda perlukan untuk mendapatkan cenderahati dan hadiah untuk teman-teman dan keluarga anda. Daripada T-shirt corak peta Labuan, ukulele mainan murah, alas kaki yang tahan lama , hiasan dekoratif buatan tempatan ... bazaar memiliki semuanya.

Jika anda tidak berminat dengan cenderahati ini, singgahlah juga di bazaar ini, kerana beberapa kedai ada menjual aksesori mutiara yang akan menjadikan saat lawatan anda di sana begitu bernilai.

PEMANDANGAN MATAHARI TERBENAM

PEMANDANGAN MATAHARI TERBENAM

PEMANDANGAN MATAHARI TERBENAM

Pemandangan matahari terbenam. Itu adalah satu perkara yang pengunjung tidak akan gagal untuk memberitahu anda tentang Labuan.

Jajaran pantai sepanjang 9km dari Pantai Batu Manikar ke Pantai Sg. Miri telah memenangi Anugerah Pantai Bersih dari United Nation Environment Program di Pattaya, Thailand melalui 2nd COBSEA Marine Litter Workshop and Clean Up Campaign 2008. Anugerah berprestij ini memang layak kerana setiap pagi pekerja dewan bandaran dapat dilihat bekerja keras membersihkan pantai dari sampah dan puing-puing.

Dari Pantai Batu Manikar, singgahlah di Pantai Batu Pohon di mana ada warung kayu untuk nelayan menjual makanan laut segar setelah mereka mendarat. Berhampiran dengannya adalah taman berpasir yang penuh dengan rintangan buatan manusia, iaitu Sudut Cabaran (Challenge Corner) sesuai untuk aktiviti kem bina semangat. Terdapat juga warung makan untuk para pemerhati matahari terbenam untuk menghilangkan haus dan lapar.

Kemudiannya ialah Pantai Pancur Hitam yang begitu cantik. Terdapat banyak pokok rhu yang tumbuh dalam baris yang teratur, memberikan teduhan dan ruangan privasi kepada pasangan pengunjung yang sedang menikmati matahari terbenam bersama sambil bersandar di kereta mereka. Seterusnya, anda akan melewati Homestay Kampung Sungai Labu yang nyaman dan mempunyai pemandangan indah pantai.

Destinasi menarik terakhir ialah Universiti Malaysia Sabah Kampus Labuan (UMSKAL) sebelum anda membuat perjalanan kembali ke Jalan Batu Manikar. Pada saat itu sinar matahari paling berseri-seri memandikan cahaya mereka ke dinding putih universiti kepada cahaya keemasan yang hangat.

TUGU PENYERAHAN JEPUN

TUGU PENYERAHAN JEPUN

TUGU PENYERAHAN JEPUN

Pada 10 Jun 1945, askar-askar Australia mendarat di pulau Labuan dan teluk Brunei. Objektifnya adalah untuk mengusir pihak Jepun dari kawasan tersebut, mendirikan sebuah pangkalan tentera laut maju dan menjaminkan sumber minyak dan getah. Dengan serangan yang dikendalikan dengan baik, bilangan pihak Australian melebihi pihak Jepun dan dalam masa seminggu, semua rintangan tempatan utama telah disingkirkan

Pada 10 September 1945, Labuan, Borneo, Leftenan Jeneral Masao Baba, Komander Askar Jepun 7 dan Komander Tertinggi Kuasa-kuasa Jepun di Borneo, tiba di Labuan bagi menyerahkan kuasa-kuasa dibawah perintahnya kepada Mejar Jeneral Wootten. Majlis penyerahan rasmi diadakan di tempat ini pada tengahari 10 September 1945 dan dihadiri oleh kumpulan Kapten C.W. Pearce dan ketua Skuadron J.S. St. Heaps dari Sydney bagi pihak R.A.A.F.

Pesawat Jepun, Tachikawa K154C (HICKORY) yang membawa Leftenan Jeneral Masao Baba ke Labuan untuk majlis penyerahan rasmi dipamerkan di Muzium RAAF, Australia.

THE CHIMNEY AN ARCHAEOLOGICAL MYSTERY

THE CHIMNEY AN ARCHAEOLOGICAL MYSTERY

THE CHIMNEY AN ARCHAEOLOGICAL MYSTERY

Terletak di suatu kawasan tinggi di Tanjung Kubong adalah sebuah struktur terkenal ‘Chimney' – dengan bata merah tersusun 106 kaki tinggi, ia dikaitkan dengan zaman perlombongan Labuan. ‘The Chimney' dibuat daripada lebih 23,000 bata merah yang diimport dari England. Struktur ini merupakan stail British yang biasa ditemui.

Untuk sekian lama, ‘The Chimney' dianggap sebagai satu aci pengudaraan. Bagaimanapun, penemuan terbaru menunjukkan bahawa tiada kesan asap or pembakaran bagi mencadang penggunaannya sebagai serombong. Galian terperinci mendedahkan bahawa terdapat 12 lapisan batu-bata dibawah permukaan. Struktur ini terletak pada satu kawasan batu kapur yang mengandungi kaolin atau lempung tembikar, yang menyediakan asas kukuh.

‘The Chimney' masih dianggap sebagai suatu misteri pada hari ini. Terdapat banyak hipotesis yang telah dikemukakan bagi membongkarkan misteri ini. Sesetengah pendapat menyatakan bahawa ianya sebuah rumah besar yang tidak siap. Terdapat juga pihak yang mengatakan bahawa ia adalah sebuah rumah api pagi kapal-kapal yang berlalu. Pada zaman kegemilangannya, sebuah penempatan didirikan di kawasan berhadapan laut yang terletak dibawah ‘Chimney'. Ia telah digunakan sebagai menara loceng untuk menandakan kedatangan kapal-kapal kepada penduduk disitu. ‘Chimney' telah menjadi satu teka-teki yang menarik minat para penduduk tempatan dan juga pelawat-pelawat.

TAMAN PERINGATAN PERANG DUNIA KE-2

TAMAN PERINGATAN PERANG DUNIA KE-2

TAMAN PERINGATAN PERANG DUNIA KE-2

Tempat yang sering dikunjungi di Labuan ialah Tugu Peringatan Perang Dunia Kedua yang terletak di Jalan Tanjung Batu. Taman memorial yang dilandskap dengan indah ini adalah tempat pengebumian 3,908 pahlawan-pahlawan perang yang tersungkur semasa pertempuran atau penawanan di Borneo semasa Perang Dunia Kedua. Kebanyakan daripada mereka adalah warga Australia dan Britain dengan sebahagian dari Punjab Signal Corp, New Zealand, dan beberapa orang tempatan.

Pada Februari 1945, pihak Jepun yang telah menangkap kawasan pihak Bersekutu di kawasan Sandakan, mula memaksa banduan-banduan untuk berkawad ke Ranau – ia kemudiannya dikenali sebagai ‘Kawad Kematian Ranau' (Ranau Death March). Beratus-ratus banduan kehilangan nyawa semasa berkawad dan mereka yang tertinggal serta kem tawanan perang Sandakan telah dikebumikan di Kubur Perang Labuan.

Pada 10 Jun 1945, askar-askar Bersekutu mendarat di Brown Beach, Tanjung Purun bagi memulakan pembebasan Borneo daripada pihak Jepun. Sebelum ini, bandar Labuan telah dibom teruk unntuk menghalau pihak musuh. Kebanyakan daripada bangunan-bangunan di situ termusnah. Pergaduhan juga berlangsung di sebuah tempat yang dikenali sebagai ‘the pocket'.

Jenazah askar-askar Bersekutu dikumpul dari seluruh Borden untuk dikebumikan di taman peringatan. Berbaris penanda putih menandakan kubur-kubur tersebut. Pelawat-pelawat dapat merujuk kepada panel-panel pada barisan di mana nama askar yang dikebumikan disini akan tertera. Berbagai-bagai mesej diukir pada penanda kubur askar-askar dengan sebilangannya tertera ‘dikenal oleh Tuhan'.

Tugu Peringatan Perang Dunia Kedua kerap dikunjungi oleh veteran-veteran perang, khususnya dari Australia yang telah meletak Labuan sebagai destinasi penting dalam perjalanan mereka. Pada setiap Ahad pertama pada bulan November setiap tahun, satu perkhidmatan bagi menandakan Hari Peringatan diadakan di sini dan dihadiri oleh orang tempatan dan pelawat-pelawat asing. World War Memories telah dibina dan dikekalkan oleh Komanwel War Graves Commission. Halaman rumput adalah disimpan dengan cantik supaya pelawat-pelawat dapat menghargai keamanan dan ketenangan bagi tempat mereka mencari pemahaman mengenai perang, kematian dan kehilangan.