CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, September 30, 2014

PERATURAN BAHARU CERMIN GELAP MULAI 1 NOVEMBER


MELAKA:Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan melaksanakan penguatkuasaan peraturan baharu berhubung penggunaan cermin gelap bermula 1 November ini.

Ketua Pengarahnya, Datuk Seri Ismail Ahmad berkata, pelaksanaan peraturan baharu itu menetapkan kadar ketelusan cahaya nampak (VLT) bagi cermin belakang dan sisi penumpang belakang dikurangkan daripada 50 peratus kepada 30 peratus.

Beliau berkata, kadar VLT bagi cermin hadapan dan sisi pemandu pula masing-masing kekal pada kadar 70 peratus dan 50 peratus.

"Peraturan ini selaras dengan standard atau piawaian antarabangsa di beberapa negara luar," katanya kepada pemberita selepas majlis perjumpaan Ketua Pengarah JPJ bersama anggota penguat kuasa dan pemeriksa kereta motor peringkat zon selatan di sini, Isnin.

Mengulas lanjut, beliau berkata, peraturan baharu itu terpakai kepada semua kenderaan di negara ini termasuk kereta import.

Ismail berkata, pengguna jalan raya yang gagal mematuhi peraturan baharu itu boleh dikompaun RM300 dan sekiranya kes tersebut dibawa ke mahkamah mereka boleh didenda sehingga RM1,000 atau penjara dua minggu atau kedua-duanya di bawah Kaedah-Kaedah Kenderaan Motor (Larangan mengenai Jenis-Jenis Kaca Tertentu) 1991.

Bagaimanapun, katanya, pengecualian terhadap peraturan itu diberikan kepada penggunaan kenderaan bagi beberapa jawatan tertentu seperti Yang di-Pertuan Agong; Sultan; Perdana Menteri; Timbalan Perdana Menteri; Ketua Menteri; Ketua Hakim dan juga kenderaan agensi penguatkuasaan seperti Polis Diraja Malaysia dan Kastam Diraja Malaysia.

Katanya, pengecualian peraturan itu bagi tujuan keselamatan individu berkenaan dan juga anggota penguatkuasaan dalam melaksanakan operasi pencegahan jenayah yang berisiko tinggi.

Dalam perkembangan lain, Ismail berkata jumlah saman yang dikeluarkan terhadap pengguna jalan raya atas pelbagai kesalahan di negara ini meningkat daripada 611,000 saman pada 2012 kepada 1.02 juta saman pada tahun lepas.

Katanya, jumlah itu dijangka meningkat sehingga 1.2 juta pada 31 Dis ini berdasarkan peningkatan operasi penguatkuasaan dan pemeriksaan terhadap kenderaan serta pengguna jalan raya.

Monday, September 29, 2014

GABUNGAN PEMANCING SELURUH SABAH (GATHERING KE- 5)


* Sila klik gambar untuk lebey jelas

LESAP RM30 JUTA, SEBUAH BANK DI LABUAN


LABUAN : Sebuah bank tempatan mengalami kerugian 30 juta ringgit akibat penipuan melalui email membabitkan tujuh transaksi di Wilayah Persekutuan Labuan.

Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (Jenayah Siber dan Multimedia), SAC Mohd Kamarudin Md Din memaklumkan, pihak polis kini sedang menjalankan siasatan lanjut bagi mengenal pasti suspek yang terlibat.

Pihaknya juga percaya sindiket tersebut bukan dari kumpulan sama yang menggodam mesin ATM seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Friday, September 26, 2014

MINI GAME MEMANCING KOLAM KPK KOTA AYANGAN


* Sila klik gambar untuk lebey jelas

TEST UMPAN DI KOLAM REKREASI MASUSUN SOOK


* Sila klik gambar untuk lebey jelas

Thursday, September 25, 2014

LEBIH 3,000 PELURU, BOM PERANG DUNIA KEDUA DIMUSNAHKAN DI LABUAN



LABUAN: Sebanyak 3,243 butir peluru pelbagai saiz dan bom tangan yang dipercayai peninggalan zaman Perang Dunia Kedua yang tertanam di kawasan tapak pembinaan perumahan Taman Guan Huat Dua di Kampung Batu Arang di sini, dimusnahkan pagi tadi.

Ketua Polis Labuan, Supt Adzhar Othman, berkata bahan yang masih aktif itu ditemui pekerja ketika menjalankan kerja mengorek tanah Isnin lalu.

Beliau berkata, bertindak atas maklumat itu, Unit Pemusnah Bom dari Ibu Pejabat Polis Labuan melaksanakan operasi menjejaki objek berkenaan selama dua hari.

Antara yang ditemui ialah 17 butir bom.

KARNIVAL MEMANCING KOLAM AIR MASIN HJ KUMIT BINTUKA, BEAUFORT


* Sila klik gambar untuk lebey jelas

PERTANDINGAN MEMANCING KOLAM PANAGATAN ULU


* Sila klik gambar untuk lebey jelas

Wednesday, September 24, 2014

DAKWAAN GURU HENTAK KEPALA MURID TIDAK BENAR





MUKA BAYI CEDERA TERUK DIGIGIT BIAWAK DI PULAU TIOMAN






Seekor biawak besar yang menganggap seorang bayi perempuan berusia lapan bulan sebagai santapan alternatifnya bertindak menyerang dan menggigit sehingga mendatangkan kecederaan serius pada bahagian muka mangsa. 

Insiden itu dilaporkan berlaku di kuarters pekerja Berjaya Resort Tioman, pagi kelmarin. Menurut sumber berita, kejadian itu disedari oleh ibu mangsa yang terdengar bunyi bising sebelum diikuti tangisan kuat anaknya dan mendapati seekor biawak besar sedang menggigit serta mencengkam kepala bayi perempuannya dengan kuku.

Sebelum kejadian itu, ibu kepada mangsa meninggalkan anaknya seketika di dalam alat bantuan berjalan (baby walker) berhampiran kawasan dapur untuk mengambil sesuatu. Biawak tersebut cuba menarik bayinya keluar dari kawasan dapur dipercayai untuk dibawa lari ke dalam semak berhampiran.


Mujur wanita itu berjaya menyelamat anaknya sebelum meminta bantuan orang awam membawa mangsa ke Klinik Kesihatan Tekek Pulau Tioman bagi mendapatkan rawatan. Keadaan mangsa kini dilaporkan dalam keadaan stabil selepas dipindahkan dan mendapat rawatan susulan di Hospital Sultan Ismail, Johor Baharu.

Tuesday, September 23, 2014

DUA LAGI KERTAS PEPERIKSAAN UPSR DIDAKWA BOCOR



KUALA LUMPUR, 21 Sept - Polis hari ini menerima laporan mengenai dakwaan kebocoran dua lagi kertas soalan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) iaitu kertas Bahasa Tamil dan Matematik.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Tajuddin Md Isa berkata dua laporan polis berhubung kebocoran dua kertas ini telah dibuat oleh pegawai Lembaga Peperiksaan di Balai Polis Presint 7, Putrajaya, pukul 11 pagi tadi.

"Polis telah menerima laporan itu hari ini dan akan menyiasat," katanya ketika dihubungi Bernama di sini, Ahad.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur SAC Gan Kong Meng ketika dihubungi berkata kes kebocoran terbaharu itu akan disiasat oleh pasukan sama yang sedang menyiasat kes kebocoran kertas Sains dan Bahasa Inggeris yang dilaporkan bocor sebelum ini.

Menurut jadual peperiksaan UPSR 2014, kesemua calon telah menduduki kertas Bahasa Tamil dan Matematik pada 10 Sept lepas.

Sebelum ini, kertas peperiksaan Bahasa Inggeris 014/1 dan 014/2 dan kertas peperiksaan Sains 018, 028 dan 038 didakwa telah bocor.

Berikutan itu, Lembaga Peperiksaan menetapkan 30 Sept ini sebagai tarikh baharu peperiksaan bagi kedua-dua mata pelajaran itu.

Monday, September 22, 2014

2 PANGKALAN HADAPAN DI PERAIRAN SABAH SIAP APRIL 2015


KOTA KINABALU: Dua pangkalan hadapan yang akan ditempatkan di kawasan perairan Sabah sebagai langkah meningkatkan tahap keselamatan perairan negara dari segala bentuk ancaman akan siap pada April tahun depan, kata Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussien.

Beliau berkata, satu daripada pangkalan hadapan berkenaan adalah pelantar minyak PETRONAS yang sudah tidak digunakan dan pembinaannya dijangka menelan kos kira-kira RM230 juta manakala sebuah lagi kapal Bunga Mas Lima yang bernilai RM200 juta.

"Saya nak umumkan hari ini bahawa hasil perbincangan saya dengan PETRONAS, bulan April tahun depan, insya-Allah, dua 'forward base' (pangkalan hadapan) akan siap di perairan Sabah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Penampang di sini hari ini.

Hishammuddin berkata, kedua-dua pangkalan hadapan berkenaan akan dilengkapi dengan sistem radar serta bot ronda yang membolehkan pasukan keselamatan memberi respons cepat sekiranya berlaku sebarang ancaman.

Mengenai permintaan Sabah dan Sarawak yang mahu Kerajaan Pusat memberi lebih fokus kepada aspek keselamatan, Hishammuddin berkata beliau akan menyampaikan perkara itu kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak serta membincangkannya dengan pihak kewangan untuk diambil kira dalam belanjawan tahun depan.

Hishammuddin bersetuju bahawa dalam dunia tanpa sempadan hari ini, Malaysia, khususnya pihak Kementerian Pertahanan, selain perlu berjaga-jaga, juga perlu mengenal pasti teknologi paling canggih dan efektif bagi memastikan keselamatan Sabah terus terjamin.

"Saya rasa, PETRONAS akan melabur lebih untuk keselamatan di Sabah. Saya akan berbincang dengan mereka dan ini sangat penting kerana jika kawasan ini tidak stabil, pelaburan dalam (sektor) minyak dan gas termasuk cari gali, akan terjejas," katanya.

Beliau juga berkata, pihaknya telah berbincang dengan kerajaan Brunei Darussalam mengenai pentingnya sumbangan syarikat minyak lain dalam meningkatkan keselamatan di kawasan perairan rantau ini memandangkan Malaysia dan Brunei berhadapan dengan ancaman yang sama.

"Jadi saya dah berjumpa dan memaklum sembah Tuanku Sultan Brunei (mengenai perkara ini). Saya masih menunggu Menteri Pertahanan baharu Indonesia. Bagi kerajaan Filipina, mereka memberi kerjasama cukup rapat dengan kita," katanya.

Hishammuddin menegaskan bahawa Kerajaan Pusat tidak pernah memandang ringan aspek keselamatan di Sabah malah banyak perkara yang sedang dan akan dilakukan bagi tujuan itu termasuk meneliti semua kapasiti dan keupayaan pangkalan udara di Labuan serta meneliti kapasiti pendaratan dan pelepasan pesawat di Lahad Datu.

"Banyak benda yang kita buat tetapi yang penting sekarang ini ialah (sama ada) orang Sabah memahami atau tidak bahawa keselamatan Sabah tidak berkisar kepada mereka yang nak keluar dari Malaysia tetapi keselamatan Sabah datangnya daripada kesungguhan Kerajaan Pusat untuk membantu," katanya.

Hishammuddin juga berkata, semasa peristiwa berdarah di Lahad Datu dahulu, mereka yang terkorban dan gugur menentang pencerobohan pengganas berkenaan sebahagian daripadanya ialah orang Melayu dan Islam yang datang dari Semenanjung Malaysia.

PERTANDINGAN MEMANCING KOLAM DE MAZ KG SINULIHAN BARU SOOK


* Sila klik gambar untuk lebey jelas

PERTANDINGAN MEMANCING KOLAM AIR TAWAR JASS N JOY KG KOPIMPINAN KAWANG PAPAR


* Sila klik gambar untuk lebey jelas

Sunday, September 21, 2014

SETAHUN BERSAMA UTARA FM


Hello.. Hi guyz,

"Assalamualaikum Warahmatullahi Ta'ala Wabarakatuh, Salam Sejahtera Dan Salam 1Malaysia, apa khabar anda hari ini? Ddoakan dalam keadaan yang baek dan ceria hendaknya amien. Yang kurang sihat, pergila mendapatkan rawatan dklinik / hospital yang berhampiran. Ketika ini, anda dtemani oleh penyampai yang bertugas, DJ Katy In Da' House bersiaran terus dari WP Labuan untuk edisi hari ini..."  Haaa..begitula serba sedikit contoh pembuka bicara ketika sedang mendj hahaha.. bagi yang biasa mendengarkan I ke udara, tau la kan?

Persepsi orang termasuk diri I sendiri, pada awalnya menganggap mendj ni bukan susah mana pon, bercakap jer. Tapi hakikatnya, bukan mudah bang ooii hihi.. Pengisian sewaktu bercakap itu sebenarnya penting. Tidak kira la apa jua isu yang dbentangkan sewaktu "on air". Yang jelas, persediaan itu perlu ada bermula dari pembukaan tirai, pemilihan lagu yang bersesuaian, isu / segmen yang ingin dsampaikan dan melayani karenah pendengar. Bukan semudah memetik jari untuk memuaskan hati semua pihak. Lebey-lebey lagi, perkara yang membuatkan rasa bengang bila line internet terputus. Sabar jer la. Yang ni dluar jangkaan I sendiri atau mana-mana DJ. Normal berlaku, namanya radio online. Kekadang, lagu tengah jalan tetiba terputus. "Alaaa... DJ, putus lagu tu" Yang ni antara keluhan yang kerap kali I terima oleh pendengar bila line minta puji hahaha.. Sian kan, tu la bukan senang untuk puaskan hati semua tau. 

Apa yang pasti, peluang dan kepercayaan yang dberikan oleh pihak atasan Utara FM dgunakan sepenuhnya dengan baek dan sentiasa melakukan yang terbaek setiap kali ke udara. Tapi, I ni manusia biasa. Kesilapan itu tetap berlaku walau macamana pon kita berhati-hati. Perkara yang palink memalukan, I tersalah sebut perkataan. Malu weeii.. I pernah tersilap pasang lagu, terskip lagu, permintaan lagu yang bertimbun2 buat I blank sekejap hihi.. Tapi yang I tak pernah lupa, kluar air mata mendengar lagu permintaan peminat yang cukup terkesan dhati ini.. uisehh, sentimental pla hahaha.. Normal la kan, tiap lagu ada kenangan. Lagu apa? Christina perri ~ a thousand years. Jangan la tanya kenapa, mood ceria sekarang ni hahaha..

Kesilapan yang berlaku itu sebenarnya banyak membantu meningkatkan lagi tahap kematangan dalam bersiaran. Profesionalisme itu perlu, ketepikan perasaan / masalah peribadi seketika. Cuba untuk menceriakan suasana bersama pendengar. Walaupon I ni masih baru, terlalu banyak lagi pembelajaran yang harus dpelajari. Ilmu ni tidak akan terhenti setakat pasang headpon dan on lagu. Proses pembelajaran itu sangat panjang. I cukup bertuah kerana banyak mendapat ilmu daripada para DJ yang senior d Utara FM. Tidak terkecuali juga, I mendapatkan nasihat yang baek dari DJ-DJ berfrekuensi dluar sana, cara dan tips mendj dengan baek. I masih belajar lagi, baru 55%. Betul ka tu? hihi..

Creta mengenai DJ radio online, nampak macam biasa-biasa jer kan? Namun, hakikatnya DJ online sangat kreatif. Mencari bahan segmen sendiri, memilih dan menyusun lagu sendiri. Tidak seperti radio berfrekuensi dluar sana yang mempunyai penerbit. Bestnya diorank kan? DJ Radio online, penerbitnya adalah pendengar yang memberikan idea berceloteh druangan chatroll sebagai bahan, tidak kurang juga ada yang menyumbangkan tajuk untuk segmen tertentu dan memilih lagu-lagu kegemaran masing-masing. Haa.. tu la istimewanya. Pendengar yang menjadi penerbit hihi.. 

Bercakap mengenai pendengar / peminat pula, pada awalnya.. I rasa kurang selesa + terkejut + terkesima.. Bila ada yang memuja, admire dan yang sewaktu dengannya. Apa yang dapat I simpulkan, ada yang menganggap DJ radio online ni seperti public figure oleh pendengar. Tapi I x rasa macam tu la, I kan low profile.. Down to earth ehem ehem.. I bukan artis pon, DJ online jer hahaha.. Kalau nak creta memang panjang, tapi I profesional ok. Tugas I cuma mendj, menyampaikan info yang betul dan sahih. 

Panjang pula kan, macam buat karangan SPM plak huhu.. dkesempatan ni, I nak ucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada DJ Lugu dan DJ Singkui kerana sanggup datang untuk set SAM dalam lappy. Sampai x tido dari malam ke siang. Apa creta? Long story k hihi.. Tapi malangnya, genap setahun SAM ni x bley pakai daaa.. Sony Vaio punya auto update tak support SAM. Jadinya, sepila seketika x on air. Ni la telampau advance lappy ni. I terfikir nak beli set PC macam DJ Azz, DJ Siput.. siap ada mic ada mixer lagi.. kelas ngko maria hahaha..

Selaen tu, I nak dedikasikan terima kasih ni juga kepada DJ Ligong dan DJ Azz yang x jemu-jemu memberikan panduan dan ilmu yang sangat-sangat memberikan keyakinan pada I untuk terus berkonti. walau banyak rintangan dan ujian yang dtempuhi sepanjang berada dalam bidang ini, I tetap berdiri d kaki sendiri. Juga kepada DJ-DJ senior yang laen yang turut memberikan nasihat yang bagus, TQ so much. Yang dah lama menyepi, plz come back. Come back home hahaha.. Dalam masa yang sama juga, I merasa teruja kerana menerima tawaran daripada radio online yang laen untuk mendj. Inshallah, jika ada rezeki dan masa yang terluang pasti akan menyumbangkan suara ini sebagai salah satu langkah untuk mencari pengalaman laen dan berbeza. Wahh! semangat kan? I dah minta izin ngan pengasas Utara FM sendiri iaitu DJ Rumputt, TQ hihi..

I, dari seorang juruacara majlis protokol ke penyampai radio online, sebenarnya banyak merubah persepsi dan perkembangan ilmu. Satu platform yang baek untuk melakukan perubahan. Menapak selangkah menjadi seorang yang lebey berkeyakinan tinggi dan enjoy bersosial dengan rakan-rakan yang baru. Alhamdullillah, syukur kerana pertemuan dsini mengeratkan sillaturrahim sesama kita semua. Apa yang dharapkan, teguran dari korank suma amatlah dperlukan supaya tidak lalai. Baekla, rasanya setakat ini sahaja dahulu, nanti creta panjang-panjang, korank baca muntah hijau pla kan hihi.. Terima kasih suma pendengar dan peminat yang sentiasa menyokong. Tanpa korank, sapa la diri ini uiseh.. Sayang kamu suma, lumangad oku dika. Sium dulu muuaahh! Jangan curang wokey! 




Saturday, September 20, 2014

NASAM SABAH ANJUR LARIAN AMAL PADA 12 OKTOBER 2014



KOTA KINABALU : Persatuan Strok Kebangsaan Malaysia (NASAM) Sabah akan menganjurkan larian amal pada 12 Oktober depan. NASAM Sabah dalam kenyataannya berkata, larian amal atau 'Fundraising Fun Run' yang bertemakan 'Colourful Hope Run' itu melibatkan larian sejauh kira-kira 5.5km yang bermula dari Nasam Sabah Centre di Wisma Pandu Puteri di Jalan Tuaran menuju ke bulatan Likas Stadium dan berpatah balik ke Kompleks Badan-Badan Sukarela (Wisma Pandu Puteri).

Peserta akan berkumpul pada 6.30 pagi untuk sesi memanaskan badan sebelum memulakan larian pada pukul 7 pagi. Orang ramai boleh mendaftar dengan yuran pendaftaran RM30 seorang dan setiap peserta akan menerima sehelai kemeja-T. Pendaftaran akan dbuka pada Oktober nanti. Maklumat lanjut, hubungi 088-261 568.

Friday, September 19, 2014

POLIS BERJAYA TAHAN 5 SUSPEK CUBA PECAH ATM






KOTA KINABALU: Polis menahan lima individu termasuk dua adik beradik dan seorang wanita berhubung usaha mereka mencuri dari Mesin Pengeluaran Wang Automatik (ATM) dan Mesin Menyimpan Deposit (CDM) dalam minggu ini.

“Dengan tertangkapnya kumpulan ini, kami berjaya menyelesaikan dua kes,” kata Ketua Polis Bandaraya, ACP M. Chandra pada sidang media di sini kelmarin.

Kes pertama berlaku pada 16 September di Ambank di Damai Plaza di mana seorang individu, berpakaian serba hitam dengan muka ditutup menggunakan topeng karton dan memakai sarung tangan cuba membuka mesin ATM. Tetapi dia gagal berbuat demikian dan pulang dengan tangan kosong.

Kejadian kedua berlaku pada keesokan harinya di premis Hong Leong Bank di Alamesra kurang dari 12 jam selepas kejadian di Damai Plaza.

Beliau berkata kesemua kelima-lima suspek diuji positif dadah tetapi peranan seorang perempuan berusia 23 tahun berasal dari Pangalat Besar di Papar masih belum diketahui.

Dua lelaki suspek pertama, adalah dua adik beradik berumur 25 dan 32 tahun dari Limbang. Kedua-dua mereka tidak mempunyai pekerjaan.

Lelaki berusia 25 tahun itu sebelumnya ditahan di Limbang pada 9 Jun di bawah Seksyen Kanun Kesiksaan kerana mengakibatkan kecederaan.

Suspek lelaki ketiga berusia 55 tahun tidak bekerja juga dari Limbang, manakala yang keempat seorang penganggur dari Sibu yang dipercayai ketua anggota geng ini.

Beliau berkata pasukan polis juga berjaya merampas beberapa kenderaan-Honda Accord, Kia Forte, Hyundai Tucson – dan juga kunci-kunci kereta, sarung tangan, topeng, jaket, parang, set televisyen, 13 buah telefon bimbit, 23 jam tangan, barang kemas, 31 dompet dan satu tangki oksigen.

Kesemua rampasan bernilai RM250,000.

Chandra berkata dari siasatan lanjut menunjukkan empat suspek datang ke Sabah pada awal bulan ini.

Beliau berkata kumpulan ini dipercayai bertanggungjawab terhadap empat kejadian pecah rumah yang dilaporkan bulan ini.

Suspek-suspek ini disiasat di bawah Seksyen 380/511, 457 dan 379A Kanun Kesiksaan dan juga Seksyen 15 (1)(a) Akta Dadah Berbahaya kerana melakukan kesalahan itu.

“Kami akan menjalankan siasatan juga di bawah Akta Pencegahan Jenayah 1959,” kata Chandra.

Sementara itu, beliau menasihatkan bank-bank agar memasang sistem keselamatan teratur termasuk mengambil pengawal keselamatan.

“Kedua-dua bank yang dimasuki ini tidak mempunyai pengawal keselamatan,” katanya.

KARNIVAL MEMANCING KOLAM KISAGING KENINGAU (KATEGORI WANITA)


* Sila klik gambar untuk lebey jelas

Thursday, September 18, 2014

KEMBALIKAN PERKATAAN ASAL BATU SUMPAH





Kepimpinan Sabah menyeru kerajaan untuk mengembalikan kata-kata ‘Kerajaan Malaysia Jamin’ pada batu sumpah bersejarah sebagai tanda balasan kesetiaan penduduk asal terhadap kerajaan.

Timbalan Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan berkata menuntut semula perkataan itu juga penting iaitu sama seperti upacara khas semasa batu bersumpah diletakkan di Pejabat Daerah Keningau.

“Batu bersumpah ini adalah warisan yang perlu dijaga dan tiada siapa dapat mengubah sejarah kerana setiap perkataan di batu itu sudah ada dalam minda masyarakat setempat.
“Jika perkataan itu hilang, ianya perlu diletakkan semula. Kita tidak tahu sama ada perkataan itu hilang secara sengaja atau tindakan mereka yang tidak bertanggungjawab kerana ini adalah hak milik orang ramai,” katanya selepas melancarkan Ekspo Antarabangsa Sabah di sini, pada Khamis.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Keningau berkata akan mengarahkan pegawai daerah untuk mengembalikan semula tiga perkataan itu di Batu Bersumpah. Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Seri Masidi Manjun apabila ditanya mengenai isu tiga perkataan yang hilang itu, beliau mengulas perkara utama yang perlu dilakukan adalah mencari punca perkataan itu hilang sama ada disebabkan ianya sudah lama ataupun sengaja dikeluarkan perkataan itu.

“Selepas itu, baru kita boleh meletakkan semula perkataan itu dan memperbetulkan perkara yang salah,” katanya.

Masalah perkataan hilang ini juga mendapat perhatian daripada parti pembangkang di Sabah iaitu Parti Reformasi Negeri (STAR) dan DAP Sabah apabila mereka melancarkan kempen menyeru kerajaan untuk mengembalikan semua perkataan ‘Kerajaan Malaysia Jamin’ di Batu Bersumpah.

Kedua-dua parti akan membuat laporan polis berhubung kejadian itu bagi mencari dalang di sebalik kehilangan perkataan itu. Ketua STAR, Datuk Dr Jeffrey Kitingan, dengan tiadanya tiga perkataan itu menunjukkan kerajaan Malaysia tidak boleh dipercayai kerana mereka boleh mengubah apa sahaja termasuk sejarah negara dan hak Sabah dan Sarawak.
“Tiga perkataan itu adalah kunci utama dalam batu bersumpah dan apabila tiada, kerajaan Malaysia kini boleh mengatakan bahawa mereka tidak menjamin kebebasan beragama, hak tanah dan adat istiadat rakyat Sabah.

“Ini mencerminkan niat tidak ikhlas dan buruk daripada kerajaan,” kata Jeffrey, adik kepada Pairin. Beliau berkata sambutan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Joseph Kurup pada 15 September lalu menunjukkan satu lagi contoh tidak menghormati tarikh sebenar Hari Malaysia.

“Jika kerajaan boleh mengeluarkan kata-kata kunci dalam Batu Sumpah, mereka boleh mengubah apa sahaja dan fakta sejarah termasuk tidak menghormati Perjanjian Malaysia dan syarat-syarat pembentukan Malaysia.

“Tindakan polis pada Hari Malaysia dalam mencegah orang ramai dari menghormati Batu Sumpah adalah satu lagi langkah tidak menghormati kerajaan dan mengabaikan pembentukan Malaysia,” kata Jeffrey.

Beliau berkata perkara itu telah dirujuk kepada panel peguam untuk tindakan yang perlu diambil terhadap polis dan kerajaan. Sementara itu, Setiausaha DAP Sabah, Dr Edwin Bosi membuat laporan di Balai Polis Penampang mengenai batu sumpah, semalam.
“Saya mahu polis menyiasat dan mengenal pasti individu atau mana-mana pihak yang mengubah teks asal batu sumpah,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Kapayan itu berkata menyedari kejadian itu selepas melawat Batu Sumpah dengan penasihat DAP Lim Kit Siang pada 27 Julai lalu.
Sementara itu, Presiden Parti Maju Sabah, Datuk Seri Yong Teck Lee berkata walaupun pihak berkuasa melarang orang ramai daripada memasuki kawasan Batu Bersumpah itu, mereka tidak boleh menafikan janji yang dibuat pada masa lalu.
“Mereka boleh mengambil perkataan pada batu itu tetapi mereka tidak boleh mengambil sumpah yang dilafazkan dahulu,” katanya.

Tulisan pada Batu Bersumpah di Keningau itu ditulis menggunakan sistem ejaan Melayu lama, yang menyatakan jaminan kerajaan untuk menghormati tiga syarat yang ditetapkan oleh penduduk asli sebagai pertukaran untuk ikrar kesetiaan mereka kepada kerajaan.
Tiga syarat adalah kebebasan beragama di Sabah, kerajaan Sabah mempunyai kuasa ke atas isu-isu tanah, dan bahawa adat dan tradisi pribumi dihormati dan dipertahankan oleh kerajaan.

PERTANDINGAN MEMANCING KAPAYAN RECREATION RESOURCES


* Sila klik gambar untuk lebey jelas

Wednesday, September 17, 2014

SABAH CONTOH TERBAIK GAGASAN 1MALAYSIA : TYT




KOTA KINABALU - Malaysia dijadikan contoh oleh negara lain kerana berjaya menyatukan semua kaum melalui perkongsian kuasa dan hidup aman damai, kata Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin.
   
Juhar berkata perbezaan agama, budaya dan tradisi tidak menghalang perpaduan dalam kepelbagaian kaum, agama dan bangsa yang menjadi aset penting kepada negara.
   
"Ini sekali gus menjadikan rakyat berfikiran terbuka serta dapat mengikis fahaman sempit daripada terus menular dalam kalangan masyarakat.
   
"Pada masa sama, negeri Sabah merupakan antara contoh terbaik gagasan 1Malaysia seperti yang diilhamkan YAB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak," katanya ketika berucap menyampaikan perutusan khas sambutan Hari Malaysia Ke-51 peringkat negeri, di Kompleks Sukan Kota Kinabalu, di Likas, di sini, hari ini.
   
Turut hadir isteri Juhar, Toh Puan Norlidah RM Jasni, Timbalan Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan mewakili Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman, Menteri Belia dan Sukan negeri Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan merangkap pengerusi jawatankuasa induk sambutan dan barisan Kabinet negeri.

Juhar berkata kepelbagaian budaya dan agama serta 32 etnik di Sabah dengan nilai perpaduan yang tinggi adalah kekuatan dan kelebihan yang membolehkan wujudnya kestabilan politik dan ekonomi, sekali gus melancarkan lagi proses pembangunan dan kemajuan negeri.
   
Dalam konteks ini juga, katanya, sumbangan Sabah kepada Malaysia dari segi perpaduan etnik dan budaya merupakan asas utama perpaduan dan permuafakatan.
   
Beliau berkata Malaysia menjadi daya tarikan dunia pelancongan disebabkan oleh kepelbagaian tersebut, di samping keunikan semula jadi yang terdapat di negeri itu.
   
"Banyak warisan budaya negara kita terikat kepada ikon kehidupan di Sabah, misalnya kehidupan komuniti di rumah panjang.
   
"Ia kekal menjadi tulang belakang kehidupan di negeri ini kerana ia adalah simbol kepada keperluan kita sebagai rakyat Malaysia untuk mempelajari bagaimana untuk hidup di bawah satu bumbung dan untuk membina tempat tinggal negara kita secara bersama-sama," katanya.

Meskipun berhadapan dengan pelbagai kekangan dan halangan serta suasana yang mencabar, Juhar berkata kerajaan negeri pada keseluruhannya dengan bantuan kerajaan persekutuan berjaya menunaikan sebahagian besar daripada janji dan matlamat perancangan pembangunan di negeri itu.
   
"Ini antara lain, disumbangkan oleh kestabilan politik...yang diperkukuhkan lagi oleh kerajaan Barisan Nasional di Sabah, di samping hubungan erat dengan kerajaan pusat.
   
"Keamanan dan tadbir urus kerajaan negeri yang baik secara keseluruhannya bukan sahaja berjaya menyatukan semua kaum di negeri ini, tetapi juga telah merangsang pertumbuhan ekonomi serta membawa pembangunan negeri ke tahap yang lebih baik," katanya.
   
Di sudut lain, katanya, kerajaan amat menghargai peranan golongan generasi muda dan belia (generasi Y) yang akan menerajui pembangunan negara pada masa depan dengan memberi tumpuan, membimbing dan pembabitan berterusan dengan golongan itu bagi menjadikan mereka lebih kreatif, inovatif dan produktif.
   

"Ternyata, semua ini tidak akan terjadi seandainya negeri berada dalam keadaan yang tidak tenteram, tidak aman dan tidak stabil," katanya sambil menyeru semua rakyat mengekalkan perpaduan dan mengelakkan perpecahan.

Tuesday, September 16, 2014

INSIDEN KEBOCORAN UPSR MEMALUKAN


GENTING HIGHLANDS - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini menyifatkan isu kebocoran soalan kertas Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) sebagai satu perkara memalukan di sebalik negara dilihat mempunyai sistem pendidikan antara terbaik di dunia.
Beliau yang juga Menteri Pendidikan kesal perkara seperti itu masih berlaku walaupun sistem pendidikan yang teratur telah diwujudkan oleh kementerian sejak sekian lama.
"Ini memang sesuatu yang boleh saya katakan memalukan, perkara seperti itu masih berlaku,” katanya ketika merasmikan Persidangan Perwakilan Tritahunan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan(KPPK) ke-20, di sini hari ini.
Rabu lepas, Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) mengumumkan peperiksaan UPSR bagi mata pelajaran Sains 018, 028, 038 yang dijadualkan pada Khamis ditangguhkan berikutan kebocoran kertas peperiksaan dikesan sehari sebelum itu.
Keesokannya, Menteri Pendidikan Kedua, Datuk Seri Idris Jusoh pula berkata, kertas UPSR mata pelajaran Bahasa Inggeris 1 dan 2 juga bocor, dikesan setelah pelajar menduduki kertas tersebut dan kerajaan menetapkan 30 September sebagai tarikh baharu bagi peperiksaan kedua-dua kertas itu.



Monday, September 15, 2014

4 GURU DI PERAK DAN PULAU PINANG DI TAHAN


KUALA LUMPUR: Polis menahan empat guru, masing-masing tiga di Pulau Pinang dan seorang di Parit Buntar, Perak hari ini berhubung kes kebocoran kertas soalan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) bagi subjek Sains dan Bahasa Inggeris.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Senior Asisten Komisioner Gan Kong Meng, berkata tiga guru lelaki dan seorang guru wanita itu ditahan dalam operasi yang bermula kira-kira jam 3.30 petang tadi.

"Sepasukan polis daripada Ibu Pejabat Polis Kuala Lumpur (IPPKL) membuat serbuan di kawasan utara dan menangkap empat orang guru iaitu tiga lelaki dan seorang wanita.

Sunday, September 14, 2014

KANAK-KANAK MALAYSIA MAUT JATUH KENAIKAN DI AUSTRALIA


SYDNEY: Polis Australia Selatan sedang menyiasat kematian kanak-kanak perempuan Malaysia yang terpelanting "seperti anak patung" dari permainan AirMaxx 360 petang semalam di Royal Adelaide Show.

Mangsa kemudian dirawat oleh paramedik dan dibawa ke Hospital Adelaide tetapi meninggal dunia tidak lama kemudian.

Menurut seorang saksi yang dikenali sebagai Malinda Dunwoodie, beliau berada hampir dengan permainan itu apabila terlihat kanak-kanak terbabit "terbang di udara".

"Ia amat mengejutkan - macam filem seram...semua orang menjerit," katanya kepada akhbar The Advertiser.

Permainan berukuran 15 meter panjang itu berbentuk labah-labah gergasi dan mampu membawa 24 orang pada satu-satu masa.

Seorang jurucakap Suruhanjaya Tinggi Malaysia memberitahu AFP bahawa pihaknya sedang berusaha dengan Konsul Kehormat di Australia Selatan untuk membantu keluarga terbabit.

Dalam satu kenyataan mereka berkata kanak-kanak perempuan berusia 8 tahun itu dilaporkan melawat Australia dengan keluarganya.

Permainan yang beroperasi untuk kali pertama itu akan ditutup sehingga acara berakhir untuk siasatan, kata seorang pegawai agensi kesihatan dan keselamatan pekerjaan Australia Selatan (SafeWork SA).

Saturday, September 13, 2014

PIHAK CUBA HASUT SABAH, SARAWAK KELUAR MALAYSIA BERDEPAN TINDAKAN TEGAS



LAHAD DATU, 12 Sept –  Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi memberi jaminan akan mengambil tindakan tegas terhadap individu, kumpulan kecil serta pengguna media sosial yang cuba menghasut atau membawa Sabah dan Sarawak keluar dari Malaysia.

Beliau berkata pihak terbabit bakal berdepan tindakan undang-undang seperti Akta Hasutan 1948 dan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma).
“Kami memandang serius mengenai perkara itu, dan sesiapa sahaja yang didapati cuba menghasut atau membawa Sabah dan Sarawak untuk keluar dari Malaysia pasti dikenakan hukuman,” katanya selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Silam di sini hari ini.

Ahmad Zahid berkata pihaknya turut memberi jaminan akan mempertahan kedaulatan dan keamanan di Sabah.

“Sebagai Menteri Dalam Negeri yang juga bertanggungjawab terhadap Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCom), saya tidak akan membiarkan siapa sahaja yang cuba menceroboh dan menghancurkan keharmonian dan keamanan rakyat Sabah,” katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata bagi memantapkan lagi kawalan keselamatan di pantai timur sabah, pihaknya akan membina sebuah markas Polis Gerakan Am di Kunak.
“Peruntukan membuat markas itu telah disediakan dan ia akan dibina dalam masa terdekat,” katanya.

Terdahulu, ketika berucap dalam mesyuarat itu, Ahmad Zahid yang juga Naib Presiden UMNO, berkata pemimpin parti perlu turun padang tanpa mengira masa dan tempat bagi membantu masyarakat di kawasan masing-masing.
Beliau berkata perkara itu penting bagi memastikan rakyat sentiasa menyokong dan berdiri teguh di bawah kerajaan pada masa ini.

“Sebagai pemimpin, kita perlu laksanakan tanggungjawab untuk membantu rakyat…
“Sebagai pemimpin, kita juga jangan bersikap sombong dan hanya turun padang ketika musim pilihan raya,” katanya. Turut hadir Ketua UMNO Bahagian Silam Datuk Mohd Yusof Apdal.

Friday, September 12, 2014

JKKN SABAH ANJUR IRAMA KINABALU MULAI 13 SEPTEMBER 2014


KOTA KINABALU - Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara Sabah (JKKN Sabah) akan menganjurkan acara muzik Irama Kinabalu selama dua hari bermula Sabtu ini.

Pengarahnya Jasmi Rasit berkata acara itu diadakan di Auditorium Kompleks JKKN Sabah pada jam 8 malam bertemakan 'Keaslian Sabah Sebenar' menjurus kepada keamanan, kehijauan dan keindahan negeri Sabah yang kaya dengan seni budaya khususnya dalam bidang muzik.

"Sempena Tahun Melawat Malaysia 2014 (VMY 2014), Irama Kinabalu akan menjadikan negeri Sabah sebagai sebuah pusat penyemarakan seni muzik tempatan dan antarabangsa.

Ia juga memberi ruang dan peluang kepada penggiat muzik tempatan dan antarabangsa berinteraksi antara satu sama lain," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata program ini dapat memperlihatkan kepelbagaian genre muzik dari pelbagai etnik yang unik dan bermutu tinggi di samping meningkatkan apresiasi seni muzik yang mendalam dalam kalangan masyarakat Malaysia.

Jasmi berkata pelbagai pengisian disusun bagi setiap segmen persembahan selama 70 minit dengan keunikan nyanyian dan muzik serta tarian yang menampilkan artis-artis tempatan seperti Velvet AF, Dayang Noraini, Janrywine J. Lusin dan Den Bisa dengan diiringi oleh Kumpulan Sound Of Borneo, Kumpulan Bamboo Orchestra dari Suara Buluh Perindu dan Kumpulan Orchestra Muzik Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Menurutnya, kesemua artis dan kumpulan persembahan muzik itu akan mempersembahkan karya seni mereka dalam bidang muzik dengan persembahan konsep lagu-lagu tradisi, moden dan medley.

Katanya, orang ramai boleh membeli tiket di Kompleks JKKN Sabah di Jalan Tasik Off KM 4, Jalan Penampang pada waktu pejabat atau boleh menghubungi Cik Rosdianah Roman dan Cik Norsabariah Juita di talian 088-237051/052.

MEMANCING KOLAM KK SARIMAN


* Sila klik gambar untuk lebey jelas

Thursday, September 11, 2014

13 TAHUN BERLALU TRAGEDI 9/11


Hello guyz..

Harini genap 13 tahun tragedi Menara Berkembar World Trade Centre (Pusat Dagangan Dunia) di Bandar New york runtuh. Apa yang menariknya bila I mencari cerita druangan enjin pencarian, sangat menarik perhatian I untuk dkongsikan bersama korank suma. Baca dari awal hingga akhir tau. Jika korank merupakan seorang yang skeptikal, teruskan saja pembacaan jangan berhenti sekerat jalan kerana fakta ini sangat mengujakan untuk dbaca sehingga habis. Boleh dikatakan, ia juga agak menakutkan. Check it out!

Nama ‘NEW YORK CITY’ terbina dari 11 huruf & Nama ‘AFGHANISTAN’ juga terbina dari 11 huruf.

Nama pengganas yang pernah membuat ugutan untuk menyerang Menara Berkembar (NY Twin Towers) pada tahun 1995 adah ‘Ramsin Yuseb’. Nama ini terbina dari 11 huruf. Nama ‘GEORGE W BUSH’ juga terbina dari 11 huruf.

New York adalah negeri ke 11 bagi Negara US.

Kapal terbang pertama yang melanggar Twin Towers adalah Penerbangan no 11. (flight number 11). Kapal terbang ini membawa 92 penumpang. 9 + 2 = 11.

Kapal terbang kedua yang melanggar Twin Towers adalah Penerbangan no 77 (flight number 77). Pesawat ini membawa 65 penumpang. 6 + 5 = 11.

Tragedi ini berlaku pada 11hb September. Ia juga dikenali dengan peristiwa 9/11. 9 + 1+ 1 =11. Fakta  angka (tarikh) 9/11 ini menyerupai nombor kecemasan Negara US iaitu ‘Rescue 911’.

Jumlah semua mangsa yang terlibat dalam tragedi tersebut ialah 254 orang. Maka, 2+5+4=11.

11 September adalah hari yang ke-254 dalam setahun kalendar. Maka, 2+5+4=11.

Peristiwa pengeboman besar yang berlaku selepas daripada insiden Twin Towers New York City ialah di Madrid pada 3/11/2004. Maka, 3+1+1+2+0+0+4=11.

Tragedi di Madrid ini berlaku 911 hari selepas tragedi ‘9/11’ di New York.

Menurut fakta Bangunan ‘Twin Towers’ ini dikatakan mempunyai 110 tingkat. Apabila disemak di dalam AlQuran, pada ; Surah ke 9 adalah surah AL-TAUBAH (surah ini tidak dimulakan bacaannya dengan kalam Bismillah). Surah ini ada 129 ayat. Dari ayat 1 hingga 93 ia berada di Juzu’ ke 10 dalam Al-Quran, manakala seterusnya dari ayat 94 hingga akhir (129) – ia berada di Juzu’ ke 11 dalam Al-Quran.

Apabila disemak pada surah ini (surah 9), juzu’ ke 11 & ayat ke 110, kita akan bertemu dengan cerita BANGUNAN (mula dari ayat 109-110) iaitu:
(109) Maka apakah orang-orang yang mendirikan bangunan (masjid) atas dasar taqwa kepada Allah dan keredhaanNya itu lebih baik, atau orang yang mendirikan bangunannya di tepi jurang yang runtuh, lalu (bangunan) itu roboh bersama-sama dengan dia ke dalam neraka Jahannam? Allah tidak memberi petunjuk kepada orang yang zalim.

(110) Bangunan yang mereka dirikan itu sentiasa menjadi penyebab keraguan dalam hati mereka, sampai hati mereka hancur. Dan Allah Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana.

Itu sahaja 11 fakta tentang “RAHSIA ANGKA 11 dan Tragedi 9/11”. Sebelum berundur, cubalah tips ni:

Buka Microsoft Word. Kemudian, taipkan Q33 NY .  (Ini adalah no Kod Pesawat kapal terbang pertama yang merempuh Twin Towers) dan juga NYC.

‘Highlight’kannya dengan tetikus anda dan tukar ke ‘font’ saiz 48..

Tukarkan pula jenis ‘font’ (jenis tulisan) ke “Wingdings”  (yang bermaksud ‘sayap yang berbunyi seperti loceng’) ...

Jika anda malas untuk mencubanya, berikut saya sediakan 'translation' bagi NYC :


Wednesday, September 10, 2014

SOALAN BOCOR UPSR














Kuala Lumpur: Cari siapa yang membocorkan kertas soalan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan kenakan hukuman paling maksimum.

Begitulah reaksi spontan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) apabila mendapat tahu mengenai kebocoran kertas Sains UPSR sehingga peperiksaan itu terpaksa ditangguhkan.

Presidennya, Hashim Adnan, berkata perbuatan itu adalah jenayah serius yang mencemarkan imej Kementerian Pendidikan dan profesion guru, malah menyusahkan 472,853 calon yang terpaksa menduduki peperiksaan itu pada 30 September ini.

Kertas Peperiksaan Sains 018, 028 dan 038 bagi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2014 yang dijadualkan esok ditangguhkan kerana didapati bocor. Tarikh baharu peperiksaan bagi ketiga-tiga kertas berkenaan ialah pada 30 September ini.

Lembaga Peperiksaan, dalam satu kenyataan sebentar tadi, menyatakan siasatan awal mendapati kandungan soalan bagi kertas peperiksaan berkenaan sudah tersebar menerusi media sosial.

"Adalah dimaklumkan bahawa Lembaga Peperiksaan, Kementerian Pendidikan Malaysia telah menerima laporan bahawa Kertas Peperiksaan Sains 018 (Sekolah Kebangsaan), 028 (Sekolah Jenis Kebangsaan Cina), 038 (Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil) bagi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2014 yang dijadualkan berlangsung pada tarikh 11 September 2014 jam 8.15 pagi.

"Lembaga Peperiksaan telah membuat laporan kepada pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan dan mengambil tindakan mengikut peruntukan undang-undang," menurut kenyataan itu.

Tuesday, September 9, 2014

FESTIVAL HIDUPAN LIAR RENTAK RIMBA BORNEO



Penganjuran Festival Hidupan Liar Rentak Rimba Borneo pada 03-04 Oktober 2014 ini merupakan satu lagu usaha mempromosi Sandakan yang kaya dengan alam semulajadi kepada pelancong. Lokasi festival dipilih di Rainforest Discovery Centre dalam kawasan Hutan Simpan Kabili-Sepilok yang mempunyai tarikan pelancong antaranya Pusat Pemulihan Orang Utan Sepilok dan Pusat Pemuliharaan Beruang Madu Borneo. 

Festival ini menjadi landasan menampilkan karya secara santai dan menghiburkan serta mempromosikan muzik dan kesenian tempatan. Antara tujuan festival ini diadakan adalah untuk memperkenalkan kekayaan dan keunikan biodiversiti yang terdapat di Sabah kepada pengunjung asing dan tempatan. Bengkel lukisan dan kraf, zumba, yoga dan persembahan tarian kontemporari juga akan diadakan bagi memeriahkan lagi festival ini. 

Penganjuran ini diharapkan dapat dijadikan sebagai acara tahunan dan dimasukkan ke dalam kalendar pelancongan Sabah. Selain itu, festival ini juga turut mendapat sokongan Kementerian Pelancongan, Kebudayaan Dan Alam Sekitar Sabah, Jabatan Perhutanan Sabah, Kedutaan Amerika di Kuala Lumpur, pelbagai entiti korporat dan pencinta hidupan liar


Monday, September 8, 2014

HENTIKAN CAKAP-CAKAP SABAH KELUAR MALAYSIA


Kerajaan Sabah tidak akan bertolak ansur dengan mana-mana kumpulan yang menghasut dan menyebarkan cakap-cakap dan desas-desus negeri ini akan keluar daripada Malaysia. Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman berkata cakap-cakap itu bukan sahaja merupakan satu hasutan tetapi boleh menjejaskan keamanan dan keharmonian yang dinikmati rakyat Malaysia di Sabah selama ini.

"Cukup-cukuplah. Jangan ancam dan cabar Perlembagaan negeri dan negara," katanya dalam kenyataan di Kota Kinabalu hari ini. Musa berkata pandangan kumpulan terbabit tidak mewakili majoriti, dan percaya penduduk Sabah umumnya taat setia pada Malaysia.
"Kumpulan ini boleh buat banyak dakwaan yang mereka mempunyai ramai pengikut. Bagaimanapun, apa yang paling malang adalah terdapat ahli politik yang tidak bertanggungjawab dan mewajarkan tindakan seperti ini demi kepentingan agenda mereka sendiri," katanya.

Musa, yang juga pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Negeri berkata kerajaan persekutuan menegaskan Sabah dan Sarawak merupakan rakan penting dalam persekutuan. Beliau berkata berbilion-bilion ringgit disalurkan kepada kedua-dua negeri setiap tahun untuk membiayai pelbagai projek dan program untuk faedah rakyat.

"Kami tahu masih banyak yang perlu dilakukan dan isu untuk diselesaikan. Banyak kerja yang sedang dilakukan di Sabah dan kami sentiasa berusaha mencari penyelesaian terhadap isu-isu. Kami adalah sebuah masyarakat sivil dan negara yang berpaksikan undang-undang, yang tiada ruang bagi keangkuhan dan ekstremisme," katanya.

Rabu lepas, Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata polis Sabah menubuhkan pasukan khas bagi meneliti kenyataan berbaur hasutan mendesak agar Sabah dan Sarawak keluar daripada Malaysia.

Beliau berkata polis menerima laporan tentang satu kumpulan yang sedang giat menggerakkan usaha untuk Sabah keluar daripada Malaysia, menerusi laman sosial seperti blog, Facebook dan Twitter.

Sunday, September 7, 2014

BAZZAR MUSIC FEST 2.0 KEMBALI LAGI


Bazzar Music Fest kembali lagi menemui pengunjung dalam edisi kedua penganjurannya yang akan dilangsungkan pada 27-28 September 2014 di Star City (Link Bridge) Asia City, Kota Kinabalu. Acara ini diilhamkan oleh DJ Radio Online iaitu Bro Langau, didedikasikan kepada peminat tegar barangan vintage diselangi dengan pelbagai aktiviti program hiburan.

Sebelum ini, ia dikenali sebagai KK Bundle Fest yang menghimpunkan seluruh peminat tegar barangan bundle dan lain-lain lagi. Selepas menerima reaksi positif daripada para pengunjung, nama tersebut telah ditukar kepada Bazzar Music Fest dengan nafas baru.

Acara ini diketengahkan bagi membantu mereka mempromosikan pelbagai barangan keluaran tempatan selain mengetengahkan bakat-bakat baru pemuzik tempatan. Antara pengisian aktiviti yang dirancang ialah persembahan tarian, cabutan bertuah, kempen derma amal dan sebagainya. 

Persembahan Live Band bakal menampilkan band-band tempatan seluruh Daerah Sabah, Sarawak Dan Semenanjung. Jom datang beramai-ramai memeriahkan acara ini. Jumpa disana..


LABUAN

LABUAN

MENGENAI LABUAN

Sejarah Wilayah Persekutuan Labuan
Labuan telah diisytiharkan sebagai Wilayah Persekutuan Labuan pada tahun 1984. Pada tahun 1990 Wilayah Persekutuan Labuan diisytiharkan sebagai IOFC (International Offshore Financial Centre)

1800
Labuan sebahagian daripada pemerintahan Brunei. Labuan menjadi tempat kapal-kapal berlindung daripada ribut dan serangan lanun.

1846
Labuan secara rasmi diserahkan kepada British oleh Raja Muda Hasim pada 18 Disember 1846 dan diisytihar sebagai pelabuhan bebas.

1888
Pentadbiran Labuan telah diserahkan kepada British North Borneo Company yang dikenali sebagai The Chartered Company.


1907
Labuan diletakkan di bawah pentadbiran Negeri-Negeri Selat.

1942
Tentera Jepun telah menceroboh Pulau Labuan dan menguasainya. Labuan telah diberi nama baru sebagai Pulau Maida.

1945
Jeneral Masao Baba menandatangani surat perjanjian menyerah kalah di Pantai Layang-Layangan di hadapan Jeneral Mejar George F. Wootten, Komander Tentera Divisyen ke-9 Australia.

1947
Lembaga Bandaran ditubuhkan untuk mentadbir Labuan.

16 April 1984
Labuan diisytiharkan sebagai Wilayah Persekutuan Labuan.


1 Oktober 1990
Labuan diisytihar sebagai Pusat kewangan Luar Pesisir Antarabangsa (IOFC).

PENGINAPAN

PENGINAPAN

PENGINAPAN HOTEL DAN HOMESTAY DI LABUAN

Hotel

1.Hotel Grand Dorsett Labuan (087) 422 000

2.Hotel Tiara (087) 414300

3.Hotel Billion Waterfront (087) 418111

4.Hotel Palm Beach Resort & Spa (087) 418700

5.Hotel Pulau Labuan 1 (087) 416288

6.Hotel Pulau Labuan 2 (087) 422388

7.Hotel Mariner (087) 418822

8.Hotel Sara (087) 415555

9.Hotel Ambassador 1 (087) 423233

10.Hotel Ambassador 2 (087) 581242

11.Hotel Ambassador 3 (087) 414599

12.Hotel Avida (087) 416868

13.Hotel Global (087) 425180

14.Hotel Victoria (087) 412411

15.Hotel Pulau Labuan Inn (087) 416833

16.Hotel HPL Apartment (087) 583533

17.Hotel Red Tomato (087) 412963

18.Hotel Perdana (087) 420922

19.Hotel Sky Global (087) 431219

20.Hotel Melati Inn (087) 416307

21.Hotel Oriental (087) 419019

22.Beta Service Apartment (087) 453 333

23.Hotel Southern (087) 414211

24.Hotel Pantai View (087) 411339

25.Hotel 6 Inn (087) 411227

26.Hotel Expo (087) 426688

27.Hotel Aifa (087) 424888

28.Hotel One (087) 451369

29.Hotel Millenium (087) 421278

30.Hotel Fah Fah (087) 417712

31.Hotel Fratini Inn (087) 424545

32.Hotel Ocean (087) 410633

33.Hotel RK Cahaya (087)419516

34.Hotel Poh (087) 431375

35.Hotel Transit (087) 431133

36.Hotel Home Labuan (087) 425333

37.Hotel Mi Casa (087) 416323

38.Hotel H & H (087) 420200

39.Hotel Premier (087) 428948

40.Hotel Lazenda (087) 580800

41.Hotel Asia (087) 417712

42.Hotel Lai Lai (087) 443533

43.Hotel Grand Nadia (087) 442605

44.Hotel California (087) 41800

45. Hotel Lazenda Point (087) 418444



Homestay

1.Homestay Bukit Kuda 013-8511907 / 012-8289158

2.Homestay Sungai Labu 016-8041147 / 016-8430172

3.Homestay Patau-Patau 016-8363404 / 016-8424981

4.Homestay Srindung Sireh Inn 019-9366634 / 019-8820117

5.Homestay Siang Guest House 013-816 2198

6.Homestay Labuan Taman Arena 017-866 8870 / 016-839 1950

7.Homestay Papaya Beach Lodge 016-585 5801 / 019-850 1590

TEMPAT-TEMPAT MENARIK

TEMPAT-TEMPAT MENARIK

PANTAI-PANTAI

PANTAI-PANTAI

PANTAI-PANTAI

Pantai Batu Manikar - Pemandangan menarik ketika matahari terbenam. Itulah kemestian bagi pengunjung yang berkunjung ke Labuan. Anda boleh melihatnya di sepanjang Jalan Batu Manikar di mana Universiti Malaysia Sabah (UMS) terletak. Ketika langit sudah cerah (seperti kebiasaannya di Labuan), matahari terus bersinar seperti sama dengan abad-abad yang lalu. Fenomena menarik matahari terbenam akan bermula selepas pukul 6 petang.

Pantai Batu Manikar - Layang Layangan yang terkenal ini adalah tempat yang paling sesuai untuk melihat matahari terbenam. Ini adalah jajaran pantai yang panjang dihiasi dengan pokok rhu dan pohon kelapa. Lorong pejalan kaki di sediakan untuk kemudahan orang ramai untuk berjalan-jalan mahupun berjoging, dengan suasana redup semulajadi oleh pokok-pokok di sekeliling. Udara segar, bayu laut dan pemandangan menarik ini tentunya merupakan bonus tambahan kepada peminat senaman di luar sana. Pantai Batu Manikar - Layangan Layang telah memenangi Anugerah Kebersihan Pantai COBSEA 2008. Anugerah berprestij ini sememangnya layak kerana setiap pagi pekerja dewan bandaraya dapat dilihat bekerja keras membersihkan pantai dari sampah dan puing-puing.

Pantai Layang-Layangan - merupakan tempat yang popular pada hujung minggu. Pantai yang berpasir mengajak anda untuk berbaring dan berjemur di bawah sinaran matahari dengan ombak pantai memukul-mukul di kaki anda. Pantai Layang-Layangan merupakan tempat yang popular pada hujung minggu. Pantainya yang berpasir putih menggoda, menjemput anda untuk berbaring dan menikmati matahari dengan suara ombak memukul-mukul di tepi pantai. Lorong berbasikal dan meja perkelahan yang dinaungi oleh pohon rendang. Di sini juga boleh didapati banyak warung makanan dengan band-band muzik mengadakan persembahan di setiap hujung minggu. Menunggang kuda dan berbasikal adalah beberapa kegiatan rekreasi yang popular di pantai ini. Taman Keamanan juga terletak berdekatan. Manikar Beach Resort juga terletak di sekitar kawasan yang sama.

Pantai Pancur Hitam - Ini adalah salah satu pantai yang berkembang pesat di Labuan. Sebuah taman yang indah membentang terus ke pantai berpasir yang panjang. Terletak di pantai utara Labuan, Pantai Pancur Hitam adalah rumah peribadi yang terbesar dan paling mewah di Labuan ini - "Rumah Jutaan Keamanan". Jalan-jalan yang berhampiran rumah ini, Jalan Batu Manikar dan Jalan Pancur Hitam, di reka dan di hiasi dengan amat cantik. Hanya di depan rumah, deretan gerai-gerai menawarkan air kelapa segar, kepak ayam, popcorn dan masakan tempatan dan makanan ringan lain yang lazat. Di sebelah rumah tersebut, ada jalan kecil yang akan membawa anda ke Bukit Pohon Batu (Pohon Batu Hill), puncak tertinggi kedua di Labuan, di mana anda boleh menikmati laluan hutan trekking. Di puncak bukit ini, anda akan disambut dengan pemandangan pantai yang indah yang membentang di sepanjang garis pantai. Dari tempat pandang yang tinggi, anda juga boleh mempunyai pandangan mata seekor burung tentang seluruh pulau Labuan. Pada hari-hari yang terang, anda boleh melihat semua jalan ke selatan Financial Park Complex, yang terletak di tengah kota Labuan. Lebih jauh ke selatan pantai Pancur Hitam, anda akan menemui kawasan rekreasi yang dikenali sebagai "Sudut Cabaran", yang menawarkan sebuah laman yang ideal untuk pelbagai aktiviti rekreasi termasuk berkelah dan berkemah. Menjelang malam, pemandangan indah menanti anda dengan tiga puncak Bukit Batu Phin sebagai latar belakang yang dramatik. Matahari terbenam di sini bukanlah sesuatu yang patut di lepaskan begitu sahaja! Anda juga boleh melihat desa Melayu berhampiran dengan Cerobong (salah satu tempat yang terkenal di Labuan), Terowong Bersejarah Tanjung Kubong, Taman Burung Labuan dan tempat habitat semulajadi haiwan - semuanya menjadikan Labuan sebagai salah satu destinasi pelancongan yang paling menarik di Malaysia.

PULAU DAN TAMAN MARIN

PULAU DAN TAMAN MARIN

PULAU DAN TAMAN MARIN

Pulau Daat - Pulau seluas 242,9 hektar ini adalah milik persendirian dan buat saat ini ia sedang dijual.

Pulau Daat memiliki pemandangan Laut China Selatan dan Pulau Labuan yang amat indah, serta mempunyai kawasan hutan hujan.

Oleh kerana bersifat persendirian, ia tidak terbuka untuk umum tetapi jika anda mempunyai USD 51 juta untuk di belanjakan, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mendapatkan pulau yang menarik ini untuk diri anda sendiri.

Pulau Papan - Di sebelah Pulau Daat terdapat pulau kecil seluas 10.52 hektar yang disebut Pulau Papan. Menjadi tempat kegemaran penduduk tempatan dan pelancong bercuti hujung minggu dan perkhemahan, pulau itu pada awalnya digunakan sebagai tapak rumah api pada tahun 1895.

Pada tahun 1902, lampu malap kemerahan telah digantikan dengan lampu "dioptrie" yang sangat terang sehingga boleh dilihat 13 kilometer jauhnya. Rumah api itu memberi petunjuk kepada kapal-kapal ke Victoria Harbour sehinggalah selepas Perang Dunia II ketika pasukan Berikat menggunakannya sebagai kem tahanan sementara tahanan-perang Jepun.

Hari ini ia berada di bawah bidang kuasa Labuan Corporation (Perbadanan Labuan). Pulau ini mempunyai kemudahan seperti chalet, tapak perkhemahan, gelanggang sukan, surau, tempat BBQ, gelanggang bola tampar dan sepak takraw. Para penggemar adventur juga boleh mencuba aktiviti trekking hutan di pulau itu.

Kadar penginapan bermula daripada RM350 semalam untuk chalet 3-bilik biasa.

KAWASAN MENYELAM TERKEMUKA

KAWASAN MENYELAM TERKEMUKA

KAWASAN MENYELAM TERKEMUKA

Bangkai Kapal Karam Amerika - The Wreck Amerika mempunyai sejarah yang tragis, telah karam pada masa Perang Dunia II dengan kehilangan 9 nyawa.

The Wreck Amerika telah karam akibat pelanggaran dengan periuk api yang mana telah meletupkan kapal penghapus periuk api Tentera Laut AS itu keluar daripada air dan pecah menjadi dua bahagian pada tarikh 8 Jun 1945.

Perasaan sedih masih lagi terasa apabila melihat plak yang memaparkan senarai nama-nama 9 askar yang terkorban. Plak tersebut yang direka oleh Dick dan Wayne Shafer ditempatkan pada bangkai kapal karam tersebut oleh ahli-ahli Brunei Sub Aqua Diving Club (BSADC) pada tahun 2007.

Masih kelihatan peralatan zaman dahulu seperti klip peluru, pengukur kedalaman, botol kawat dan artifak meriam yang tidak terusik di kapal karam ini.

Bangkai Kapal Karam Australia - The Wreck Australia menyediakan suasana menyelam yang sebenar, dengan kombinasi jarak penglihatan yang kurang dari 10 meter, kaya dengan tumbuhan karang, rangka bangkai kapal, pengakhiran yang tragis dan misteri.

Pada awalnya sebagai kapal kargo dan penumpang Belanda yang dibina pada tahun 1890, ia telah ditenggelamkan oleh oleh Belanda semasa Perang Dunia II untuk mencegah Jepun daripada menggunakannya. Orang Jepun bagaimanapun berjaya menyelamatkan kapal itu, menukar namanya menjadi 'Imbari Maru' dan meletakkannya untuk perkhidmatan sebagai kapal kargo.

Melarikan diri dari Borneo menuju ke Manila, kapal tersebut telah terlanggar periuk api dan karam 23km ke arah barat daya Labuan pada tahun 1944. Pada awalnya di percayai terkena serangan bom dari angkatan udara Australia, nama tersebut melekat sehingga hari ini. 339 orang kehilangan nyawa mereka, termasuk banyak tahanan perempuan (wanita penghibur) yang di bawa oleh Jepun ke perahu penyelamat.

Beberapa penyelam percaya tempat kemalangan ini dihantui oleh hantu jiwa-jiwa yang diseksa ini. Siapa tahu, penampakan seorang wanita berjubah putih melalui kapal ini mungkin saja sinar biasan batu marmar. Hanya satu cara untuk mengetahui - menyelam dan lihat sendiri!

Blue Water Wreck - Blue Water Wreck (Mabini Padre) adalah kapal pukat nelayan Filipina yang besar, yang terbakar dan tenggelam pada tahun 1981 tanpa kehilangan nyawa.

Dinamakan Blue Water Wreck kerana di kelilingi air biru yang jernih, bangkai kapal ini kelihatan seperti tidak banyak di selubungi kegelapan dasar laut.

Pada hari baik, jarak penglihatan 40 meter adalah mungkin. Bangkai kapal ini masih kelihatan utuh dengan tiang-tiang terletak pada sisinya dan lebih dikelilingi oleh kelimpahan kehidupan laut - menjamin pengalaman menarik bagi penyelam.

Cement Wreck - Daripada empat longgokan kapal karam Labuan, Wreck Semen adalah yang paling cetek dengan strukturnya naik 19 meter ke atas dan kedudukannya memudahkan penyelam untuk melewati dan bagus untuk latihan permulaan bagi penyelam kapal karam.

Menawarkan pemandangan bawah laut yang menakjubkan dengan setengah bahagian atasnya ditutupi oleh taman karang dan menjadi rumah pelbagai haiwan laut berwarna-warni, Cement Wreck juga memberi peluang untuk bertembung dengan yu paus bagi penyelam yang bertuah.

Kapal ini mendapat nama pelik ini kerana tenggelam ketika mengangkut simen ke Brunei untuk pembinaan istana baru Sultan. Lebih dikenali sebagai kapal karam yang amat sempurna dengan kedudukannya yang tegak di dasar laut, bangkai kapal itu sangat indah dengan setengah bahagian atasnya ditutupi oleh taman batu karang yang lembut dan keras, spons karang dan pakis, dan kawanan barakuda kecil dan ikan batfish bermain-main di tiang kapal.

KEHIDUPAN TRADISIONAL KAMPUNG AIR

KEHIDUPAN TRADISIONAL KAMPUNG AIR

KEHIDUPAN TRADISIONAL KAMPUNG AIR

Bagaimana perasaan anda jika tinggal di rumah kayu tradisional yang dikelilingi oleh air? Rumah-rumah kayu berwarna-warni kelihatan seperti tempat tinggal terapung dan dihubungkan satu sama lain dan ke jalan-jalan utama melalui laluan pejalan kaki yang bersimpang-siur dan tidak tersusun.

Ini adalah Kampung Air Patau Patau 2, yang ditubuhkan pada tahun 1930-an, seluruh desa dimusnahkan oleh bom Jepun semasa Perang Dunia II. Penduduk desa membina semula kampung dari awal selepas perang berakhir. Arkitektur dan konsep desa air adalah berkait kembali dengan nenek moyang mereka di Brunei. Sampai hari ini, warga desa air menggabungkan budaya Kedayan Brunei mereka dalam kehidupan sehari-hari.

Agar anda berfikir bahawa rumah ini bukanlah untuk orang mabuk laut, anda boleh yakini bahawa rumah-rumah ini sangat stabil - bahkan ada yang dibina lebih dari 60 tahun yang lalu. Rahsianya ialah kayu belian yang digunakan sebagai asas rumah itu yang dapat berdiri kuat selama berabad-abad yang akan datang.

Keluarga tuan rumah yang ramah akan senang hati untuk melayani anda dengan beberapa makanan lazat tradisional mereka termasuk ambuyat, hidangan sagu tradisional Brunei yang enak dimakan bersama sambal asam dan pedas yang dibuat dengan mangga muda, cili dan udang kering.

Pada petang hari, anda boleh memerhati anak-anak desa bermain layang-layang atau jika anda ingin lebih keseronokan, menangkap ikan di halaman belakang rumah anda – dengan kos yang nominal. Bayangkan anda bersantai di bangku kayu, secangkir kopi di satu tangan dan pancing di tangan yang lain. Seringkali tali pancing anda akan tegang dan berat. Apabila anda begitu teruja menarik pancing anda, boleh di katakan 9 daripada 10 kali tarikan, pancingan anda akan mendapat ikan keli, bukan tersangkut pakaian lama yang dibuang. Persembahan tarian tradisional juga boleh diatur berdasarkan permintaan dan anda pasti dapat menyertai dalam beberapa permainan desa yang menghiburkan.

Kampung Air Patau Patau 2 dilengkapi dengan saluran air dan elektrik, telefon dan sistem sisa, lampu jalan, dermaga teksi air, kedai runcit, kedai kraftangan, klinik, sekolah dan surau (tempat ibadah bagi muslimin yang lebih kecil dari masjid). Di kelilingi oleh air, kaedah pengangkutan utama adalah perahu dan sebahagian besar rumah mempunyai perahu sendiri. Rumah-rumah ini boleh di katakan agak luas dan dihiasi dengan barang-barang antik yang berat, membayangkan kehidupan yang selesa di dalamnya.

Menginap di desa air tradisional yang indah dan menawan ini tentunya pengalaman yang tiada tandingannya.

TAMAN DAMAI

TAMAN DAMAI

TAMAN DAMAI

Taman Damai ini dibina sebagai taman peringatan dan penolakan terhadap kengerian perang. Ia terdiri daripada tugu peringatan yang dikelilingi oleh taman-taman yang indah dan tiang-tiang.

Pada 9 September 1945, Jepun secara rasmi menyerah Labuan kepada Australia. Komander Angkatan Darat ke-37 Jepun, Leftenan Jeneral Masao Baba diterbangkan ke tepi pantai Layang-Layangan di K154C Tachikawa (Hickory). Dan dalam sebuah pondok kayu kecil di bawah naungan pohon kelapa kira-kira 50 meter di Selatan-barat Pusat Penyerahan, upacara menandatangani serah terima ini di langsungkan.

Dia menyerahkan pedangnya secara rasmi kepada Mejar Jeneral George Wootten, pegawai pemerintah Division ke-9 Australia, di saksikan oleh Kapten Kumpulan C.W Pearce dan Ketua Skuadron J.S St Heap daripada Royal Australian Air Force (RAAF) di Sydney, Australia.

Berdekatan dengannya, terdapat kem-kem yang ditubuhkan untuk perbicaraan para pegawai dan askar Jepun terhadap kekejaman tahanan perang di kem-kem POW di Sabah dan Sarawak. Perbicaraan Perang di Layang-Layangan adalah yang pertama di Asia Tenggara, yang dipimpin oleh Leftenan L.J Morshead daripada Komander Kor Pertama Australia. Seterusnya, Labuan menukar nama awalnya daripada nama Pulau Maida, dan ditempatkan di bawah Pentadbiran Tentera Inggeris.

Bagi menunjukkan bahawa mereka benar-benar meminta maaf daripada kesusahan yang di sebabkan oleh nenek moyang mereka, Jepun memutuskan untuk membina Taman Keamanan di sebelah Pusat Penyerahan. Taman Damai ini juga sebagai peringatan kepada orang-orang yang telah mengorbankan nyawa mereka di Borneo semasa Perang Dunia II. Ini juga merupakan kenang-kenangan daripada persahabatan antara Malaysia dan Jepun, dan janji keamanan dan keharmonian untuk semua umat manusia yang kekejaman perang seperti ini tidak akan berlaku lagi di masa depan.

Taman Damai ini dibiayai Japan Shipbuilding Industry Foundation, yang diketuai oleh Ryoishi Sasagawa, dan juga oleh keluarga mangsa dan kawan-kawan mereka daripada beberapa syarikat industri. Pada 14 April 1984, Mitsunori Ueki daripada South Pasifik Memorial Association Incorporation di Jepun menyerahkan Taman Damai secara istiadat kepada Ketua Menteri Sabah, Datuk Harris Salleh. Hingga ke hari ini, pembiayaan masih datang dari Jepun untuk menjaga TamanDamai ini dalam keadaan baik.

Dengan perairan yang tenang di bawah jambatan melengkung dan sekitar gazebo yang teduh, berdirinya tugu dengan dua dinding melengkung yang menjadi pusat perhatian di Taman Damai ini. Di pintu masuk taman ini didirikan kepingan batu, dan di atasnya diukir dengan jelas untuk ingatan sampai ke akhir zaman - "Damai adalah yang terbaik".

Ya, damai akhirnya di Pulau Labuan.

TAMAN BOTANIKAL

TAMAN BOTANIKAL

TAMAN BOTANIKAL

Dahulunya Rumah Kerajaan - Terletak di belakang lapangan terbang lama ialah Taman Botanikal yang dahulunya adalah lokasi Rumah Kerajaan, ataupun dikenali oleh pihak tempatan sebagai ‘Bumbung 12'. Dibina pada tahun 1852, rumah tersebut merupakan struktur yang panjang dan rendah dengan rekaan atap yang menarik. Kini, hanya tangki air simpanannya kekal, bersama dengan sebuah kubur anjing kesayangan yang bernama ‘Jim'.

Taman Botanikal adalah satu taman rekreasi dengan pokok tua dan pelandskapan indah. Ia juga mempunyai cerita-cerita yang mempesonakan!

Cerita-Cerita Rumah Kerajaan - Ia dipercayai bahawa Hugh Low, Setiausaha Penjajah untuk bertahun-tahun dan terlepas perhatian untuk menjadi Gabenor, melakukan kebanyakan kerja awal di Taman tersebut. Pokok-pokok tua kebanyakannya ditanam olehnya. Rumah tersebut punah semasa peperangan.

Dua taman kubur dijumpai di tanah Rumah Kerajaan dan adalah dipercayai bahawa ia merupakan kubur yang tertua di pulau tersebut. Salah satu daripadanya mempunyai kubur bertarikh 1847. Kubur-kubur ini dipindah dari Ramsay Point di pesisir pantai, di mana di mana air pasang mengakibatkan hakisan kubur tentera laut lama. Salah satu daripada dua kubur yang dipindahkan merupakan kubur Komander James A. Gordon dari HMS Wolf. Beliau hadir semasa penyerahan Labuan ke tangan British pada 24 Disember 1846 dan membantu pembinaan tanah. Seperti ramai pada masa itu, beliau jatuh sakit dan berkubur pada umur awal 28 tahun atas kapalnya yang telah dilabuhkan diluar pesisiran.

Kubur lain itu adalah kepunyaan Sarjan Adam C Sutherland bagi Marin Di Raja, yang telah terkubur dalam satu pergaduhan dengan lanun Balanin pada bulan Mei bagi tahun yang sama.

Terdapat satu lagi kubur menarik terletak pada sebuah permatang di hadapan Rumah Kerajaan dan ia adalah kepunyaan seekor anjing foxhound dinamakan Jim, dan merupakan peliharaan M.S MacArthur, Residen pertama pentadbiran Straits Settlement yang beroperasi daripada 1906 sehingga tercetusnya Perang Dunia Kedua. Tarikh yang terpahat pada kubur Jim adalah 20 Jun 1908.

Kehidupan di tanah tersebut seperti membawa banyak peristiwa. Pada suatu petang, apabila Leftenan-Gabenor Komander A.S. Hamilton pulang ke rumah, beliau terhidu bau kebakaran datang dari arah rumahnya. Beliau mempercepatkan langkah apabilah memikirkan rumahnya terbakar. Sesampainya beliau ke rumahnya, beliau berhadapan dengan sebaris orang Dayak yang sedang mengasapkan kepala di atas tripod dihadapan laman Rumah Kerajaan! Mereka mungkin merupakan kepala-kepala orang Murut yang dirampas oleh pihak polis Dayak sebagai balasan kepada orang Murut yang telah membunuh empat daripada orang mereka. Orang-orang Dayak di laman tersebut sangat tidak berpuas hati apabila kepala-kepala itu seterusnya dirampas. Mereka dibenarkan mengambil semula kepala-kepala tersebut dengan syarat mengasapnya di tempat lain!

Terdapat juga cerita bahawa hantu seorang wanita merupakan residen tanah tersebut – kemungkinan wanita tersebut ialah isteri Hugh Low ataupun mungkin juga orang lain yang telah dipancung. Kelibat wanita tersebut tidak pernah kelihatan lagi.

Penggeledahan kubur oleh pemburu-pemburu kepala yang mencari satu sumber yang mudah merupakan satu masalah besar bagi peneroka-peneroka awal di Labuan. Hugh Low sebenarnya menggali lima belas kubur pada malam isterinya terkubur. Beliau mengebumikannya sendiri dalam salah satu kubur tersebut dan mengisi kubur-kubur lain dengan harapan menangkis peluang untuk penggeledahan kubur. Ramai juga yang rancang untuk dikebumikan di laut agar menghalang kejadian ini terjadi.

TAMAN BURUNG LABUAN

TAMAN BURUNG LABUAN

TAMAN BURUNG LABUAN

Taman Burung Labuan terletak berdekatan dengan Chimney di Tanjung Kubong. Ia mempunyai tiga sangkar berbentuk kubah besar dikelilingi pelandskapan yang indah. Taman ini merupakan rumah bagi kebanyakan spesies burung-burung Borneo yang ditemui oleh pemerhati burung. Terdapat perancangan bagi mengumpul sebahagian daripada 580 spesies burung yang didapati di habitat-habitat Borneo yang pelbagai, daripada bakau di sepanjang pantai ke hutan dalam gunung-ganang.

Pemerhatian burung boleh dilakukan tanpa sebarang peralatan kecuali buku nota, untuk menukilkan pemerhatian anda, dan binokular di taman ini. Bantuan bagi mengenal pasti burung-burung boleh didapati dari pihak pengurusan taman.

Yuran Kemasukan:
Dewasa - RM 3
Kanak-kanak (dibawah umur 6 tahun) - Free
Pelajar/Warga Emas - RM 2
Pelancong - RM 5

**Nota : Taman Burung Labuan dibuka setiap hari KECUALI pada hari Jumaat

KOMPLEKS SUKAN LAUT ANTARABANGSA

KOMPLEKS SUKAN LAUT ANTARABANGSA

KOMPLEKS SUKAN LAUT ANTARABANGSA LABUAN

Pusat sukan air bertaraf dunia ini terletak di kawasan pantai sepanjang Jalan Tanjung Purun. Ia berdekatan dengan pusat bandar Labuan. Kompleks ini merangkumi kawasan 5.91 ekar tanah. Ia merupakan projek dibawah Pelan Malaysia Ketujuh dan dibina pada kos keseluruhan RM 25 juta.

Kompleks Sukan Laut Antarabangsa ini adalah sebahagian daripada projek mencantikkan pantai Labuan. Objektifnya ialah untuk membina sebuah pusat sukan air bertaraf dunia dan untuk membangunkan tempat-tempat menarik lain sejajar dengan visi Perdana Menteri Malaysia untuk menjadikan Labuan sebuah destinasi pulau utama.

Kompleks Sukan Laut Antarabangsa Labuan dibuka kepada umum pada Jun 2001 apabila ia menjadi hos kepada Labuan Sea Challenge tahunan.

Infrustruktur dan fasiliti yang diberi oleh kompleks ini adalah dijangka untuk menaikkan tarikan Labuan kepada para pelancong dan pelabur. Kemudahan-kemudahan moden akan membolehkan pulau ini untuk menjadi hos kepada acara dan kejohanan sukan laut antarabangsa.

Kompleks Sukan Laut Antarabangsa Labuan direka dengan tiga struktur ketara yang merupakan sebahagian daripada plaza pemandangan utama. Setiap bangunan mempunyai aktiviti khas dalamnya. Setiap menara adalah bahagian penting kompleks sukan air yang moden dan besar. Senibina memberi kenyataan dramatic mengenai alam sekitar, tradisi, dan kefungsian moden. Pusat utama sukan air, blok pentadbiran, muzium biologi marina, kedai cenderahati dan kedai-kedai makan berada di dalam kompleks ini.

Pusat Sukan Air - Pusat ini adalah untuk aktiviti sukan air utama dan tempat bagi karnival. Terdapat satu kawasan simpanan bot yang luas dan terus menghadap pantai. Fasiliti-fasiliti lain termasuk ruang menukar pakaian, tempat rehat dan tempat persediaan umum. Ia diguna sebagai satu kawasan pameran tetap untuk segala jenis aktiviti-aktiviti sukan laut. Ia menghubungkan kepada tempat-tempat berjalan di pantai.

Muzium Biologi Marina - Muzium Biologi Marina terletak bersama dengan blok Pentadbiran di bangunan berasingan. Ia berbentuk separa bulatan berdepanan dengan laut dengan sebuah galeri terbuka. Sebahagian besar bagi ruang binaan adalah digunakan oleh Muzium Maritime. Ruang rehat adalah bagi penggunaan pentadbiran seperti bilik mesyuarat dan ruang-ruang pejabat untuk badan sukan. Manakala di tingkat podium mengandungi bilik berehat VIP yang selesa dan ruang selasar berlebihan untuk muzium.

Plaza Utama - Plaza Utama berbentuk bulatan. Ia dilengkapi dengan struktur yang dapat menahan daripada setiap keadaan cuaca yang buruk. Ia digunakan sebagai pusat bagi melancarkan dan menonton berbagai jenis acara sukan laut.

Pusat Kraftangan dan Kedai-Kedai Makan - Pusat kraftangan dan kedai-kedai makan terletak dibahagian barat kompleks. Terdapat pelbagai kedai-kedai rangkaian popular dan kedai makan kecil-kecilan yang menjual makanan tempatan. Tambahan pula, kedai-kedai cenderahati dan kraftangan menjadikan kawasan ini sarat dengan aktiviti-aktiviti. Ia tempat popular bagi pelancong-pelancong melawat.

MUZIUM MARIN LABUAN

MUZIUM MARIN LABUAN

MUZIUM MARIN LABUAN

Muzium Marina Labuan diadakan untuk memelihara warisan laut berharga Labuan. Ia bertujuan untuk member maklumat dan informasi mengenai kehidupan lautan pulau tersebut.

Apabila melangkah masuk ke muzium ini, ia membuka dunia lautan penuh warna dengan pemandangan panoramik ikan-ikan dan koral yang tidak dapat ditatapi di tempat lain.

Muzium ini dibina dengan konsep kapal bersama dua tingkat pameran. Ia menerima pelawat melalui sebuah jambatan logam. Akuarium-akuariam ungu biru jelas memperlihatkan kepelbagaian jenis kehidupan marina seperti jerung, ‘rays', ‘butterfly fish', ‘angel fish', ‘damsels', ‘wrasses', belut ‘moray', ikan-ikan beracun, udang dan udang kara.

Pelawat akan juga mendapat pengalaman luar biasa untuk menyentuh dan merasa pameran yang diletak di air cetak seperti tapak sulaiman, gamat dan ketam.

Pameran di tingkat dua termasuk habitat terumbu karang, habitat jerung dan ‘rays', reptilia lautan, ikan-ikan komersial, mamalia lautan, ‘marlins', aktiviti-aktiviti memancing dan menyelam, oceanografi, biologi marina, ‘molluscs' dan ‘crustacean'.

DATARAN LABUAN

DATARAN LABUAN

DATARAN LABUAN

Dikenali dahulunya sebagai Bandar Victoria, kini Labuan adalah satu pusat perniagaan yang membangun dengan dengan pejabat-pejabat moden dan kompleks membeli-belah.

Dataran Labuan - Dataran Labuan terletak di pusat bandar Labuan. Tumpuan utamanya adalah satu pentas luarnya yang merupakan tempat popular bagi sesetengah acara-acara dan persembahan utama pulau tersebut. Panji-panji Pulau Labuan dan negeri-negeri Malaysia lain berkibar dalam satu barisan di atas pentas ini. Pada penghujung dataran adalah padang bola sepak bandar. Di penghujung lain adalah sebuah replika ‘Chimney', mercu tanda yang paling terkenal Labuan. Ia cantik dilandskap dengan kepelbagaian tumbuh-tumbuhan, air pancut dan air terjun.

Pusat Bandar Labuan - Pusat bandar adalah kawasan bagi pejalan kaki untuk bersantai. Kerusi-kerusi besi tempaan dan hiasan-hiasan lampu, bersama dengan pokok bunga dan tumbuh-tumbuhan memberi pemandangan yang sangat indah. Terdapat banyak tempat-tempat makan yang khusus dalam masakan Melayu, Cina dan India, serta rangkaian kedai-kedai makanan popular.

Kawasan-kawasan pantai sentiasa penuh dengan kesesakan dan kesibukan. Terdapat kawasan pendaratan, serta Kastam dan jabatan Imigresen. Perdagangan tukar barang adalah dijalankan dalam kawasan ini dan mi kaca adalah barangan popular untuk ditukar bersama peniaga-peniaga Filipino.

Jalan besar utama di pusat bandar Labuan adalah Jalan Merdeka. Pada hujung timur jalan raya ini ialah Sheraton Hotel, Hotel Waterfront Financial dan Financial Park Complex.

Latar langit Labuan dikongsi bersama Masjid Jamek An'nur, satu masjid Islam yang sangat besar dengan rekaan bentuk futuristik dengan dua minarets yang mencapai langit.

MUZIUM LABUAN

MUZIUM LABUAN

MUZIUM LABUAN

Muzium Labuan ialah muzium ketiga yang didirikan oleh Jabatan Muzium dan Zaman Kuno di Wilayah Persekutuan Labuan. Ia dibuka pada Oktober 2004.

Bangunan muzium adalah seni bina dua tingkat dalam rekaan penjajahan sebelum perang. Tingkat bawahnya adalah didedikasikan untuk pameran bersejarah merangkumi era pra-sejarah Labuan, kesultanan Brunei, zaman kolonial British, Perang Dunia Kedua, Kemerdekaan, perisytiharan Labuan sebagai satu wilayah persekutuan sehingga penubuhan Perbadanan Labuan. Manakala pameran tingkat atasnya mempamerkan pulau sosiobudaya dan evolusi ekonominya bagi enam kaum utama yakni Melayu Brunei Darussalam, Kedayan, Cina, Kadazandusun, India dan Sikh.

Muzium ini dipersembahkan dengan baik dengan panel grafik, kios maklumat, pengesan-pengesan, bunyi dan cahaya bergerak, dan sistem-sistem paparan lain. Barang-barang pameran itu termasuk alatan muzik, barangan kewangan, senjata api, aksesori perkahwinan, kostum-kostum dan artifak dikutip dari sebelum era pra-sejarah, zaman kolonial British, Perang Dunia Kedua dan zaman kemerdekaan.

Muzium Labuan terletak sesuai di tengah-tengah bandar Labuan. Ia merupakan lawatan yang harus dilakukan bagi sesiapa yang berharap untuk mengambil satu lawatan ringkas pulau yang kaya dengan sejarah dan budaya.

KOMPLEKS BEBAS CUKAI

KOMPLEKS BEBAS CUKAI

KOMPLEKS BEBAS CUKAI

Terletak di Pusat Bandar Labuan, kedai bebas cukai menjadikan pengalaman membeli belah anda amat mudah. Menawarkan pelbagai produk bebas cukai yang menarik, seperti coklat import, mutiara, tekstil, minuman keras, dll.

Selain daripada makanan tempatan di pasar minggu Labuan, ada juga pasar tani Labuan untuk di kunjungi. Anda akan berjalan di bawah khemah biru yang bersambung-sambung. Dengan serta merta, anda akan terhidu bau ikan masin yang berlonggok-longgok dan juga makanan kering lain yang dibungkus dalam pek kedap udara yang di susun rapi.

Berbanding dengan pasar minggu yang riuh rendah, pasar tani lebih tenang dan senyap. Di bawah kipas siling, petani dan isteri-isteri mereka menjadi ramah setiap kali pelanggan datang ke gerai-gerai mereka untuk memilih sayuran segar dan buah-buahan, sebelum kembali berehat apabila pelanggan bergerak ke gerai sebelah yang menjual barang yang sama , yang diatur dalam susunan yang sama seperti gerai di sebelahnya. (Ya, sekurang-kurangnya anda tahu bahawa pasar tersebut tidak akan kehabisan barang apa yang ingin anda beli!)

Di sini anda dapat mencari barang yang sukar di dapati seperti batang /kepingan sambal yang tulen, dibuat di Labuan dan ada juga yang dihantar dari Sabah. Ia dibuat dalam cara yang paling organik; tanpa pengawet atau penambah rasa - hanya daripada hasil penghancuran apabila ditumbuk menggunakan penumbuk sambal. Salah satu cara untuk membezakan antara sambal yang anda beli di supermarket, adalah anda masih boleh melihat mata udang kering di batang dan kepingan.

Anda juga boleh mencari banyak plat sagu, bahan utama untuk makanan Ambuyat Brunei-Melayu – ia dijual di sini, serta bebola ragi, besar dan kecil, untuk di buat tapai.

Pasar tani Labuan di buka setiap hari Sabtu dan Ahad di Jalan OKK Awang Besar dengan berbagai macam produk pertanian, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, rempah-rempah segar, ikan, udang kering, makanan laut kering, dan banyak lagi.

Di hujung sekali, terletak agak menyerong dari pasar tani adalah bazaar hujung minggu Labuan. Agak kecil, bazaar ini menjual segala yang anda perlukan untuk mendapatkan cenderahati dan hadiah untuk teman-teman dan keluarga anda. Daripada T-shirt corak peta Labuan, ukulele mainan murah, alas kaki yang tahan lama , hiasan dekoratif buatan tempatan ... bazaar memiliki semuanya.

Jika anda tidak berminat dengan cenderahati ini, singgahlah juga di bazaar ini, kerana beberapa kedai ada menjual aksesori mutiara yang akan menjadikan saat lawatan anda di sana begitu bernilai.

PEMANDANGAN MATAHARI TERBENAM

PEMANDANGAN MATAHARI TERBENAM

PEMANDANGAN MATAHARI TERBENAM

Pemandangan matahari terbenam. Itu adalah satu perkara yang pengunjung tidak akan gagal untuk memberitahu anda tentang Labuan.

Jajaran pantai sepanjang 9km dari Pantai Batu Manikar ke Pantai Sg. Miri telah memenangi Anugerah Pantai Bersih dari United Nation Environment Program di Pattaya, Thailand melalui 2nd COBSEA Marine Litter Workshop and Clean Up Campaign 2008. Anugerah berprestij ini memang layak kerana setiap pagi pekerja dewan bandaran dapat dilihat bekerja keras membersihkan pantai dari sampah dan puing-puing.

Dari Pantai Batu Manikar, singgahlah di Pantai Batu Pohon di mana ada warung kayu untuk nelayan menjual makanan laut segar setelah mereka mendarat. Berhampiran dengannya adalah taman berpasir yang penuh dengan rintangan buatan manusia, iaitu Sudut Cabaran (Challenge Corner) sesuai untuk aktiviti kem bina semangat. Terdapat juga warung makan untuk para pemerhati matahari terbenam untuk menghilangkan haus dan lapar.

Kemudiannya ialah Pantai Pancur Hitam yang begitu cantik. Terdapat banyak pokok rhu yang tumbuh dalam baris yang teratur, memberikan teduhan dan ruangan privasi kepada pasangan pengunjung yang sedang menikmati matahari terbenam bersama sambil bersandar di kereta mereka. Seterusnya, anda akan melewati Homestay Kampung Sungai Labu yang nyaman dan mempunyai pemandangan indah pantai.

Destinasi menarik terakhir ialah Universiti Malaysia Sabah Kampus Labuan (UMSKAL) sebelum anda membuat perjalanan kembali ke Jalan Batu Manikar. Pada saat itu sinar matahari paling berseri-seri memandikan cahaya mereka ke dinding putih universiti kepada cahaya keemasan yang hangat.

TUGU PENYERAHAN JEPUN

TUGU PENYERAHAN JEPUN

TUGU PENYERAHAN JEPUN

Pada 10 Jun 1945, askar-askar Australia mendarat di pulau Labuan dan teluk Brunei. Objektifnya adalah untuk mengusir pihak Jepun dari kawasan tersebut, mendirikan sebuah pangkalan tentera laut maju dan menjaminkan sumber minyak dan getah. Dengan serangan yang dikendalikan dengan baik, bilangan pihak Australian melebihi pihak Jepun dan dalam masa seminggu, semua rintangan tempatan utama telah disingkirkan

Pada 10 September 1945, Labuan, Borneo, Leftenan Jeneral Masao Baba, Komander Askar Jepun 7 dan Komander Tertinggi Kuasa-kuasa Jepun di Borneo, tiba di Labuan bagi menyerahkan kuasa-kuasa dibawah perintahnya kepada Mejar Jeneral Wootten. Majlis penyerahan rasmi diadakan di tempat ini pada tengahari 10 September 1945 dan dihadiri oleh kumpulan Kapten C.W. Pearce dan ketua Skuadron J.S. St. Heaps dari Sydney bagi pihak R.A.A.F.

Pesawat Jepun, Tachikawa K154C (HICKORY) yang membawa Leftenan Jeneral Masao Baba ke Labuan untuk majlis penyerahan rasmi dipamerkan di Muzium RAAF, Australia.

THE CHIMNEY AN ARCHAEOLOGICAL MYSTERY

THE CHIMNEY AN ARCHAEOLOGICAL MYSTERY

THE CHIMNEY AN ARCHAEOLOGICAL MYSTERY

Terletak di suatu kawasan tinggi di Tanjung Kubong adalah sebuah struktur terkenal ‘Chimney' – dengan bata merah tersusun 106 kaki tinggi, ia dikaitkan dengan zaman perlombongan Labuan. ‘The Chimney' dibuat daripada lebih 23,000 bata merah yang diimport dari England. Struktur ini merupakan stail British yang biasa ditemui.

Untuk sekian lama, ‘The Chimney' dianggap sebagai satu aci pengudaraan. Bagaimanapun, penemuan terbaru menunjukkan bahawa tiada kesan asap or pembakaran bagi mencadang penggunaannya sebagai serombong. Galian terperinci mendedahkan bahawa terdapat 12 lapisan batu-bata dibawah permukaan. Struktur ini terletak pada satu kawasan batu kapur yang mengandungi kaolin atau lempung tembikar, yang menyediakan asas kukuh.

‘The Chimney' masih dianggap sebagai suatu misteri pada hari ini. Terdapat banyak hipotesis yang telah dikemukakan bagi membongkarkan misteri ini. Sesetengah pendapat menyatakan bahawa ianya sebuah rumah besar yang tidak siap. Terdapat juga pihak yang mengatakan bahawa ia adalah sebuah rumah api pagi kapal-kapal yang berlalu. Pada zaman kegemilangannya, sebuah penempatan didirikan di kawasan berhadapan laut yang terletak dibawah ‘Chimney'. Ia telah digunakan sebagai menara loceng untuk menandakan kedatangan kapal-kapal kepada penduduk disitu. ‘Chimney' telah menjadi satu teka-teki yang menarik minat para penduduk tempatan dan juga pelawat-pelawat.

TAMAN PERINGATAN PERANG DUNIA KE-2

TAMAN PERINGATAN PERANG DUNIA KE-2

TAMAN PERINGATAN PERANG DUNIA KE-2

Tempat yang sering dikunjungi di Labuan ialah Tugu Peringatan Perang Dunia Kedua yang terletak di Jalan Tanjung Batu. Taman memorial yang dilandskap dengan indah ini adalah tempat pengebumian 3,908 pahlawan-pahlawan perang yang tersungkur semasa pertempuran atau penawanan di Borneo semasa Perang Dunia Kedua. Kebanyakan daripada mereka adalah warga Australia dan Britain dengan sebahagian dari Punjab Signal Corp, New Zealand, dan beberapa orang tempatan.

Pada Februari 1945, pihak Jepun yang telah menangkap kawasan pihak Bersekutu di kawasan Sandakan, mula memaksa banduan-banduan untuk berkawad ke Ranau – ia kemudiannya dikenali sebagai ‘Kawad Kematian Ranau' (Ranau Death March). Beratus-ratus banduan kehilangan nyawa semasa berkawad dan mereka yang tertinggal serta kem tawanan perang Sandakan telah dikebumikan di Kubur Perang Labuan.

Pada 10 Jun 1945, askar-askar Bersekutu mendarat di Brown Beach, Tanjung Purun bagi memulakan pembebasan Borneo daripada pihak Jepun. Sebelum ini, bandar Labuan telah dibom teruk unntuk menghalau pihak musuh. Kebanyakan daripada bangunan-bangunan di situ termusnah. Pergaduhan juga berlangsung di sebuah tempat yang dikenali sebagai ‘the pocket'.

Jenazah askar-askar Bersekutu dikumpul dari seluruh Borden untuk dikebumikan di taman peringatan. Berbaris penanda putih menandakan kubur-kubur tersebut. Pelawat-pelawat dapat merujuk kepada panel-panel pada barisan di mana nama askar yang dikebumikan disini akan tertera. Berbagai-bagai mesej diukir pada penanda kubur askar-askar dengan sebilangannya tertera ‘dikenal oleh Tuhan'.

Tugu Peringatan Perang Dunia Kedua kerap dikunjungi oleh veteran-veteran perang, khususnya dari Australia yang telah meletak Labuan sebagai destinasi penting dalam perjalanan mereka. Pada setiap Ahad pertama pada bulan November setiap tahun, satu perkhidmatan bagi menandakan Hari Peringatan diadakan di sini dan dihadiri oleh orang tempatan dan pelawat-pelawat asing. World War Memories telah dibina dan dikekalkan oleh Komanwel War Graves Commission. Halaman rumput adalah disimpan dengan cantik supaya pelawat-pelawat dapat menghargai keamanan dan ketenangan bagi tempat mereka mencari pemahaman mengenai perang, kematian dan kehilangan.